Sparen in het buitenland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Kun je als Nederlander sparen in het buitenland?

Wanneer de spaarrentes in Nederland laag zijn, zoeken veel spaarders naar interessante alternatieven. Eén van deze alternatieven is geld sparen in het buitenland. Maar kun je wel zomaar een spaarrekening in het buitenland openen en wat zijn de risico's hiervan?

Veilig in Nederland sparen?  Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle banken en open eenvoudig online de rekening met het hoogste rendement. Rente spaarrekening vergelijken >>

Sparen in het buitenland – Kan dat?

In de meeste landen kun je geen spaarrekening openen zonder dat je in het land woont. De meeste banken kennen namelijk als voorwaarde dat de rekeninghouder in het betreffende land woonachtig moet zijn. Zelfs binnen de EU, dat staat voor vrij verkeer van personen, goederen en kapitaal, is het doorgaans niet mogelijk om over de grens je geld te stallen. Mocht dit toch kunnen, dan stellen banken hier vaak strikte eisen aan.

Tip! Slaag je er toch in om een spaarrekening in het buitenland te openen? Dan is het verstandig om naar de financiële wetgeving van dat land te kijken. Zo kan het zijn dat je zowel in Nederland als in het buitenland vermogensbelasting betaalt. Dit is het geval als Nederland geen belastingverdrag met het desbetreffende land heeft. Dubbel belasting betalen zorgt ervoor dat je alsnog voordeliger uit bent wanneer je je geld op een Nederlandse spaarrekening laat staan.

Sparen in het buitenland - De risico’s

Een hoge spaarrente in het buitenland ziet er op het eerste gezicht heel verleidelijk uit. Maar sparen in het buitenland neemt ook risico’s met zich mee. Kies je ervoor om te sparen bij een bank buiten de Europese Unie? Dan krijg je te maken met een ander depositogarantiestelsel en kan het dus zomaar zijn dat het geld minder goed gegarandeerd is bij een faillissement. Controleer dit altijd goed voordat je besluit te gaan sparen in het buitenland. Binnen de Europese Unie garanderen alle depositogarantiestelsels spaartegoeden tot 100.000 euro.

Naast de risico’s van een faillissement loop je bij sparen in het buitenland ook een valutarisico. Sparen bij een buitenlandse bank is vaak alleen maar mogelijk in de valuta van het betreffende land. Dit betekent dat je dus niet spaart in euro's. Dit kan gunstig uitpakken, wanneer de munteenheid waarin je spaart in waarde stijgt ten opzichte van de euro. Maar als de munteenheid daalt in verhouding tot de euro, dan zorgt dit ervoor dat het geld minder waard is geworden. Het is dus niet verstandig te gaan sparen in een valuta waarvan de kans groot is dat deze in waarde daalt ten opzichte van de euro.

Buitenlandse banken in Nederland

Je kunt er ook voor kiezen te sparen bij een buitenlandse bank in Nederland. In Nederland zijn verschillende buitenlandse spaaraanbieders actief, zoals Lloyds Bank, Anadolubank, Argenta, en BIGBANK. Deze banken vallen, net als Nederlandse spaarbanken, onder een depositogarantiestelsel dat spaartegoeden tot 100.000 euro garandeert.

Sparen bij een buitenlandse bank in Nederland?Maak direct online een vergelijking en vind de bank met de hoogste rente en beste voorwaarden! Je nieuwe spaarrekening open je online al binnen twee minuten. Hoogste rente op spaarrekening >>