Sparen in het buitenland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Sparen in het buitenland, is dat wel veilig?

De hoogste spaarrente vind je de laatste jaren steeds vaker bij buitenlandse banken. Er zijn namelijk steeds meer buitenlandse banken waar je als Nederlander kunt sparen en die banken bieden rentes die soms ruim een procent hoger liggen dan bij Nederlandse banken. Kun je bij zo’n buitenlandse bank wel veilig sparen? En waar moet je op letten?

Veiligheid sparen in het buitenland

Hoe veilig sparen in het buitenland is, hangt vooral af van het land waar je spaart. Sinds 2010 zijn de depositogarantiestelsels van alle landen in de Europese Unie steeds meer gelijk getrokken. Spaar je bij een bank binnen de Europese Unie dan is je spaargeld nu net zo goed beschermt als in Nederland. Mocht de bank onverhoopt failliet gaan, dan is je spaargeld tot 100.000 euro per rekeninghouder beschermt. Je krijgt dit geld altijd binnen 7 werkdagen terug, net als bij het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Goed om te weten! Alle spaarrekeningen en deposito’s die je op Sparen.nl ziet, vallen onder een depositogarantiestelsel binnen de Europese Unie. Je kiest dus altijd een veilige bank voor je spaargeld.

Spaar je bij een bank buiten de Europese Unie? Dan moet je altijd zelf goed controleren hoe je spaargeld beschermt is. Niet elk land kent een depositogarantiestelsel en de dekking voor je spaargeld kan verschillen.

Belasting betalen bij sparen in het buiteland

Ook als je in het buitenland spaart, moet je belasting betalen over je spaargeld. Je moet je saldo op buitenlandse spaarrekeningen en deposito’s opgeven bij je jaarlijkse belastingaangifte in Nederland. Maar soms betaal je ook al belasting in het land waar je spaart en je hoeft natuurlijk niet dubbel belasting te betalen. Je kunt dan een verklaring van bronheffing krijgen in het land waar je spaart. Daarmee kun je bij je Nederlandse belastingaangifte aantonen dat je al belasting hebt betaald.

De belasting die je in het buitenland al hebt betaald wordt verrekend met wat je aan de Nederlandse belastingdienst zou moeten betalen.

In dit overzicht zie je van de landen waarvan wij spaarproducten tonen op Sparen.nl of je hier bronheffing betaalt.

LandBronheffing voor Nederlandse spaarrders
BelgiëJa, 30% (met verklaring te verlagen naar 0%)
DuitslandNee
EstlandNee
FrankrijkNee
FinlandNee
IerlandNee
ItaliëNee
LetlandJa, 20% (met verklaring te verlagen naar 10%)
LitouwenJa, 15% (met verklaring te verlagen naar 10%)
MaltaNee
OostenrijkJa, 25% (met verklaring te verlagen naar 0%)
PortugalJa, 28% (met verklaring te verlagen naar 10%)
SlowakijeJa, 19% (met verklaring te verlagen naar 0%)
SpanjeJa, 19% (met verklaring te verlagen naar 0%)
TsjechiëJa, 15% (met verklaring te verlagen naar 0%)
ZwedenNee


Zoals je in dit overzicht ziet kun je de bronheffing verlagen of helemaal naar 0% brengen. Wat voor een soort verklaring je hiervoor moet indienen en hoe je dit moet, verschilt per land. De bank waar je spaart kan je hier informatie over geven en helpen bij het invullen van de benodigde gegevens.

Sparen in het buitenland in vreemde valuta

Bij alle buitenlandse banken die je op Sparen.nl ziet, spaar je in euro’s. Ga je echter sparen in het buitenland in een andere valuta dan de euro? Dan loop je valutarisico. Stel dat je in Amerikaanse Dollars spaart. Je maakt dan een bedrag in euro’s over om je spaarrekening te storten. Dit wordt tegen de actuele wisselkoers omgerekend naar dollars en dat bepaalt het bedrag dat je in dollars op je spaarrekening hebt staan. Maar nu wil je je spaargeld weer opnemen. Het wordt dan van dollars weer omgewisseld naar euro’s. Als de koers van de dollar in de tussentijd is gedaald, dan krijg je minder terug. Dat is het valutarisico.

Spaar je in een vreemde valuta? Dan doe je er dus verstandig aan om geld te storten en op te nemen op het moment dat de wisselkoers voor jou zo gunstig mogelijk is.

Welk buitenlandse bank heeft de hoogste rente?

Tijdens spaarrentes vergelijken op Sparen.nl zie je direct welke banken de hoogste rente bieden en uit welk land de bank komt. Zo vind je gemakkelijk de buitenlandse bank met de beste spaarrente.  Spaarrente vergelijken >>