Sparen in Zwitserland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat zijn de mogelijkheden om te sparen in Zwitserland en waarop moet ik letten?

Een van de mogelijkheden om te sparen in het buitenland is sparen op een Zwitserse rekening. Bekende Zwitserse banken zijn onder meer Crédit Suisse, UBS, HSBC en CIM Banque. Maar wat zijn de mogelijkheden om geld te sparen in Zwitserland en waar je op moet letten?

Wist je dat... De spaarrentes in Nederland op dit moment veel hoger zijn dan de rentes in Zwitserland? Haal het maximale uit je spaargeld en open direct online de spaar-rekening met de hoogste rente van Nederland. Rente spaarrekening vergelijken >>

Mogelijkheden spaarrekening Zwitserland

De meeste Zwitserse banken bieden buitenlanders de mogelijkheid om een spaarrekening te openen. Zij stellen wel als voorwaarde dat je de spaar- of bankrekening persoonlijk opent. Hierbij vraagt de Zwitserse bank naar je paspoort, dus zorg dat je deze bij de hand hebt. Tevens is het verstandig contact op te nemen met de desbetreffende bank voordat je een spaarrekening opent. Sommige banken stellen namelijk afwijkende en/of aanvullende eisen. Soms is het bijvoorbeeld niet nodig om persoonlijk langs te komen, of moet je juist extra papieren overleggen.

Daarnaast werken veel Zwitserse banken met een minimuminleg. De hoogte van deze inleg veschilt per bank. Controleer dit goed voordat je een rekening opent. Tot slot brengt het openen van een Zwitserse spaarrekening mogelijk fikse kosten met zich mee. Ook hiervoor geldt dat de kosten per bank uiteen lopen.

Zwitserse bankrekening openen – Waarop letten?

Sparen in Zwitsersland betekent dat je gaat sparen in vreemde valuta. Zwitserland heeft immers geen euro, maar de Zwitserse frank. De koers van deze frank is van invloed op het rendement. Daalt de koers van de Zwitserse frank, dan daalt de waarde van het spaargeld op de Zwitserse rekening. Maar andersom geldt hetzelfde. Stijgt de koers van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro, dan neemt de waarde van het spaargeld toe. Maar sparen in Zwitserse frank is niet verplicht. Enkele banken bieden namelijk de mogelijkheid om een Zwitserse spaarrekening in euro’s te openen.

Het depositogarantiestelsel is een ander punt van aandacht. Zwitserland kent namelijk een eigen garantieregeling. Mocht een bank met een Zwitserse bankvergunning failliet gaan, dan garandeert deze regeling spaartegoeden tot 100.000 Zwitserse frank. Hoeveel euro 100.000 Zwitserse frank precies is, bereken je op Wisselkoers.nl.

Sparen in Zwitserland en belasting

Daarnaast is de bronbelasting een punt waar spaarders in Zwitserland rekening mee moeten houden. Dit is een belasting die alle spaarders in Zwitserland betalen en wordt geheven over bepaalde vormen van passief inkomen, zoals dividend en loterijprijzen, maar ook spaarrente. De Zwitserse bronbelasting bedraagt op dit moment 35 procent. Omdat Nederland een belastingverdrag met Zwitserland heeft, kun je deze bronbelasting echter (gedeeltelijk) terugvragen bij de Zwitserse belastingdienst.

Spaarders met geld op een Zwitserse spaarrekening zijn overigens verplicht dit saldo bij de Nederlandse belastingdienst op te geven. Dit saldo valt, net als het spaargeld bij een Nederlandse bank, in box 3 van het belastingstelsel.

Rekening openen in Zwitserland en bankgeheim

Zwitserland kent echter als een van de weinige Europese landen nog een bankgeheim. Dit houdt in dat Zwitserse banken doorgaans geen informatie met derden mogen delen, zoals met de Nederlandse Belastingdienst. De internationale druk op Zwitserland om het bankgeheim af te schaffen, neemt echter toe. De vraag is dus hoelang dit bankgeheim blijft bestaan.

Om belastingontduiking tegen te gaan, heeft Nederland in 2010 een belastingverdrag met Zwitserland gesloten, met als belangrijkste onderdeel de uitwisseling van fiscale informatie. De Nederlandse Belastingdienst kan alle informatie opvragen die zij relevant acht en die betrekking heeft op de periode na 1 maart 2010. Het bankgeheim staat de Belastingdienst bij het opvragen van informatie over zwartspaarders dus niet langer in de weg.

Let op: Mocht de Belastingdienst erachter komen dat je geen belasting betaalt over het spaargeld in Zwitserland, dan brengt zij een fikse boete in rekening. De exacte hoogte van deze boete staat op de site van de Belastingdienst.

Haal het maximale uit je spaargeld!De spaarrentes in Nederland zijn hoger dan de rentes in Zwitserland. Loop geen rente-inkomsten mis en spaar op de rekening met de hoogste rente van Nederland. Vergelijk hier alle spaarrekeningen en vind direct online de spaarrekening met het hoogste rendement.