Sparen in Zwitserland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat zijn de mogelijkheden om te sparen in Zwitserland en waarop moet ik letten?

Sparen in Zwitserland is als Nederland eigenlijk best gemakkelijk. Je moet meestal wel even naar het land toe en dan kun je bij één van de kantoren van bekende Zwitserse banken als UBS, HSBC en CIM Banque een spaarrekening openen. Toch zijn er wel een aantal zaken waar je op moet letten.

Wist je dat... De spaarrentes in Nederland op dit moment veel hoger zijn dan de rentes in Zwitserland? Haal het maximale uit je spaargeld en open direct online de spaar-rekening met de hoogste rente van Nederland. Rente spaarrekening vergelijken >>

Mogelijkheden spaarrekening Zwitserland

De meeste Zwitserse banken bieden buitenlanders de mogelijkheid om een spaarrekening te openen. Zij stellen wel als voorwaarde dat je de spaar- of bankrekening persoonlijk opent. Hierbij vraagt de Zwitserse bank naar je paspoort, dus zorg dat je deze bij de hand hebt.

Tip! Neem voor je naar Zwitserland reist om je rekening te openen even contact op met de bank. Sommige banken stellen namelijk afwijkende en/of aanvullende eisen. Soms moet je bijvoorbeeld extra papieren overleggen.

Er zijn tegenwoordig ook Zwitserse banken, zoals CIM banque, waar je niet persoonlijke hoeft langs te komen om een Zwitsere spaarrekening te openen. Je moet wel een kopie met waarmerk van je paspoort en een adres bewijs opsturen naar de bank en vervolgens via een videocall het openen van de rekening afhandelen.

Minimuminleg en kosten bij sparen in Zwitserland

Verder moet je als je wilt sparen in Zwitserland altijd controleren of er een minimuminleg voor de rekening geldt en hoeveel je per maand betaalt voor de rekening. Veel Zwitserse banken werken met een minimuminleg. De hoogte van deze inleg veschilt per bank. Maar je hebt het al snel over enkele tienduizenden euro's. Controleer dit goed voordat je een rekening opent. 

Ook brengt het openen van een Zwitserse spaarrekening mogelijk fikse kosten met zich mee. In tegenstelling tot in Nederland, rekenen veel Zwitsere banken maandelijkse kosten voor de spaarrekeningen. Ook hiervoor geldt dat de kosten per bank uiteen lopen. 

Zwitserse bankrekening in Franken

Sparen in Zwitsersland betekent dat je gaat sparen in vreemde valuta. Zwitserland heeft immers geen euro, maar de Zwitserse frank. De koers van deze frank is van invloed op het rendement. Daalt de koers van de Zwitserse frank, dan daalt de waarde van het spaargeld op de Zwitserse rekening. Maar andersom geldt hetzelfde. Stijgt de koers van de Zwitserse frank ten opzichte van de euro, dan neemt de waarde van het spaargeld toe. Maar sparen in Zwitserse frank is niet verplicht. Enkele banken bieden namelijk de mogelijkheid om een Zwitserse spaarrekening in euro’s te openen.

Depositogarantiestelsel bij sparen in Zwitserland

Het depositogarantiestelsel is een ander punt van aandacht. Zwitserland kent namelijk een eigen garantieregeling. Mocht een bank met een Zwitserse bankvergunning failliet gaan, dan garandeert deze regeling spaartegoeden tot 100.000 Zwitserse frank. Hoeveel euro 100.000 Zwitserse frank precies is, bereken je op Wisselkoers.nl.

Sparen in Zwitserland en belasting

Daarnaast is de bronbelasting een punt waar spaarders in Zwitserland rekening mee moeten houden. Dit is een belasting die alle spaarders in Zwitserland betalen en wordt geheven over bepaalde vormen van passief inkomen, zoals dividend en loterijprijzen, maar ook spaarrente. De Zwitserse bronbelasting bedraagt op dit moment 35 procent. Omdat Nederland een belastingverdrag met Zwitserland heeft, kun je deze bronbelasting echter verminderen of een vrijstelling aanvragen. Bij de Belastingdienst in Nederland kun je navragen welke formulieren je hiervoor nodig hebt.

Spaarders met geld op een Zwitserse spaarrekening zijn overigens verplicht dit saldo bij de Nederlandse belastingdienst op te geven. Dit saldo valt, net als het spaargeld bij een Nederlandse bank, in box 3 van het belastingstelsel.

Rekening openen in Zwitserland en bankgeheim

Zwitserland kent op papier als een van de weinige Europese landen nog een bankgeheim. Dit houdt in dat Zwitserse banken doorgaans geen informatie met derden mogen delen, dus ook niet met belastingdiensten van andere landen. Steeds meer landen sluiten echter een belastingverdrag met Zwitserland, zodat de gegevens van spaarders toch worden doorgegeven.

Om belastingontduiking tegen te gaan, heeft Nederland in 2010 een belastingverdrag met Zwitserland gesloten, met als belangrijkste onderdeel de uitwisseling van fiscale informatie. De Nederlandse Belastingdienst kan alle informatie opvragen die zij relevant acht en die betrekking heeft op de periode na 1 maart 2010. Sparen in Zwitserland is dus geen manier (meer) om je spaargeld buiten het zicht van de Nederlandse Belastingdienst te houden.

Let op: Mocht de Belastingdienst erachter komen dat je geen belasting betaalt over het spaargeld in Zwitserland, dan brengt zij een fikse boete in rekening. De exacte hoogte van deze boete staat op de site van de Belastingdienst.

Haal het maximale uit je spaargeld!De spaarrentes in Nederland zijn hoger dan de rentes in Zwitserland. Loop geen rente-inkomsten mis en spaar op de rekening met de hoogste rente van Nederland. Vergelijk hier alle spaarrekeningen en vind direct online de spaarrekening met het hoogste rendement.