Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Waar moet ik op letten als ik wil sparen in vreemde valuta?
Als je wilt sparen op een vreemde valuta rekening, bijvoorbeeld omdat de waarde van een andere munteenheid sterker is dan de euro, dan heb je verschillende opties. Welke opties dit precies zijn en wat de risico's zijn van sparen in vreemde valuta, lees je in dit artikel.
Spaar in Nederland en loop geen enkel risico! Vergelijk de spaarrekeningen van alle banken in Nederland en zie direct bij welke bank je het hoogste rendement behaalt. Rente spaarrekening vergelijken >> Spaarrekening vreemde valuta in het buitenland
Een spaarrekening in het buitenland openen is vaak een hele opgave. De meeste banken in het buitenland stellen namelijk als voorwaarde dat je in het betreffende land woonachtig moet zijn om een spaarrekening te openen. Is dit niet het geval, dan kun je vaak geen een spaarrekening in het buitenland openen.
Tip! Kun je toch een spaarrekening in het buitenland openen? Kijk dan goed naar de financiële wetgeving van dat land. Heeft het betreffende land geen belastingverdrag met Nederland? Dan betaal je zowel in Nederland als in het buitenland belasting. Dubbel belasting betalen zorgt ervoor dat je alsnog voordeliger uitbent als je het geld op een Nederlandse spaarrekening laat staan, ook al kun je in het buitenland tegen een hogere rente sparen.
Vreemde valuta rekening openen in Nederland
Een aantal banken in Nederland biedt de mogelijkheid om een spaarrekening te openen in vreemde valuta. Voorbeelden hiervan zijn GarantiBank (met het Turkse lira deposito & de dollar spaarrekening), Rabobank, ING Bank en ABN AMRO (verschillende soorten valuta rekeningen). De laatste drie banken stellen echter wel als voorwaarden dat er veel transacties plaatsvinden met rekeningen in het land van de betreffende valuta.
Risico's sparen in vreemde valuta
Aan sparen in buitenlandse valuta zijn altijd risico’s verbonden. De vreemde munteenheid kan namelijk ieder moment in waarde dalen. Daalt de waarde van de buitenlandse valuta ten opzichte van de euro, dan word je spaargeld minder waard. Het is dus niet verstandig te sparen in een valuta waarvan je verwacht dat deze in waarde gaat dalen ten opzichte van de euro.
Daarnaast krijg je, wanneer je spaart in het buitenland, te maken met een ander depositogarantiestelsel. Binnen de Europese Unie zijn alle spaartegoeden tot 100.000 euro gegarandeerd. Maar spaar je bij een bank buiten de Europese Unie, dan geldt er een ander, of wellicht geen, depositogarantiestelsel. Het kan dus zijn dat het spaargeld minder goed gegarandeerd is in geval van faillissement van de bank. Ga dit dus altijd goed na voordat je besluit te gaan sparen in het buitenland.