Sparen in Duitsland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat zijn de mogelijkheden om te sparen in Duitsland en waar moet ik op letten?

Als de spaarrente in Duitsland hoger ligt dan de rente in Nederland, is geld sparen in Duitsland wellicht een interessante optie. Maar is het wel mogelijk om als Nederlander een rekening in Duitsland te openen en zo ja, waar moet je op letten als je wilt sparen in Duitsland?

Wist je dat de spaarrentes in Nederland op dit moment hoger zijn dan de rentes in Duitsland? Haal het maximale uit je spaargeld en open direct online de spaarrekening met de hoogste rente van Nederland. Direct openen >>

Mogelijkheden sparen in Duitsland

Bij de meeste Duitse banken is het vrijwel onmogelijk om als buitenlander een spaarrekening te openen. Banken stellen namelijk als voorwaarde dat je daadwerkelijk in Duitsland woont of dat je de Duitse nationaliteit hebt.

Rekening openen in Duitsland - Termen

Bij het openen van een Duitse spaarrekening is het belangrijk dat je rekening houdt met de Duitse benamingen. Een spaarrekening met een variabele spaarrente noemen de Duitserse Tagesgeld. Wil je geld voor een bepaalde tijd vastzetten tegen een vaste en hoge depositorente, dan kan dit op een Festgeld rekening. Verwar deze twee spaarvormen niet met de Girokonte, oftewel de betaalrekening.

Tip! Wil je weten bij welke Duitse banken tegen de hoogste rente sparen mogelijk is? Op Directbankvergleich.de staan de rentepercentages van alle spaarbanken in Duitsland weergegeven.

Spaarrekening openen Duitsland en het depositogarantiestelsel

Duitsland heeft net als Nederland een eigen depositogarantiestelsel. Het Duits depositogarantiestelsel werkt echter met twee delen: een wettelijk en een vrijwillige garantie.

Voor banken met een Duitse bankvergunning geldt in geval van een faillissement een wettelijke garantie tot 100.000 euro. Dit is precies dezelfde dekking als in Nederland.

Sparen in Duitsland en belasting

Spaarders met een spaarrekening in Duitsland zijn verplicht om het saldo van deze rekening bij de Nederlandse Belastingdienst op te geven. Dit spaargeld valt namelijk, net als het spaartegoed bij een Nederlandse bank, in box 3 van het Nederlands belastingstelsel. Je betaalt dus gewoon in Nederland vermogensrendementsheffing over het spaartegoed op een Duitse rekening.

Haal het maximale uit je spaargeld!De spaarrentes in Nederland zijn hoger dan de rentes in Duitsland. Loop geen rente-inkomsten mis en spaar op de rekening met de hoogste rente van Nederland. Vergelijk hier alle spaarrekeningen en vind direct online de spaarrekening met het hoogste rendement. Sparen hoogste rente vergelijken >>