Depositogarantiestelsel

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is depositogarantiestelsel en hoe werkt de depositogarantieregeling?

Als je bank failliet gaat hoeft dat niet te betekenen dat je al je spaargeld kwijtraakt. Het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB) garandeert je spaargeld namelijk tot 100.000 euro. Maar hoe werkt de depositogarantieregeling precies en welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel? Lees alles over het depositogarantiestelsel in onderstaand artikel.

Veilig sparen tegen hoge rente?
Vergelijk het grootste aanbod spaarbanken en sluit online de rekening af met de hoogste rente en beste voorwaarden.
Vergelijk en open direct >>

Depositogarantieregeling

Alle spaarbanken in Nederland met een vergunning van De Nederlandsche Bank vallen onder het Nederlandse depositogarantiestelsel. Spaar je bij een bank met een buitenlandse bankvergunning, dan garandeert de bankvergunning van dat land je spaargeld. In de Europese Unie is het gegarandeerde spaarbedrag overal hetzelfde. BIGBANK valt bijvoorbeeld onder het Estse depositogarantiestelsel, Lloyds Bank onder het Duitse, Renault Bank onder het Franse en Argenta onder het Belgische. Bij al deze banken is je spaargeld tot 100.000 euro dus veilig.

Voor wie geldt het depositogarantiestelsel?

Het Nederlandse depositogarantiestelsel geldt alleen voor particulieren, eenmanszaken, stichtingen en kleine bedrijven. Om als klein bedrijf aanspraak te maken op het depositogarantiestelsel, moet je tenminste twee achtereenvolgende jaren aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Een activa van 4,4 miljoen euro of minder
  • Een netto omzet van 8,8 miljoen euro of minder
  • Tijdens 1 boekjaar een gemiddeld aantal werknemers van 50 of minder

Meer informatie hierover lees je in het artikel depositogarantiestelsel zakelijk.

Depositogarantiestelsel per rekeninghouder en per bankvergunning

Het depositogarantiestelsel geldt per rekeninghouder en per bankvergunning. Als de spaarrekening op twee namen staat, bijvoorbeeld bij een en/of rekening, dan geldt er dus een dubbel gegarandeerd bedrag. In dat geval is spaargeld tot 200.000 euro dus gegarandeerd.

Daarnaast geldt de depositogarantieregeling per vergunninghouder van DNB. Wanneer twee banken onder dezelfde bankvergunning vallen, heb je dus maar één keer recht op het garantiebedrag. Dit is bijvoorbeeld het geval bij ASN Bank, SNS Bank en RegioBank.

Tip! Spaar je zowel bij ASN Bank als SNS Bank en is het totale spaarsaldo hoger dan het gegarandeerde bedrag? Dan kun je wellicht beter spaargeld spreiden. Zo ben je er zeker van dat je in geval van faillissement geen spaargeld verliest.

Depositogarantieregeling, voor welke producten geldt het?

Normaal gesproken vallen alle spaarproducten onder de depositogarantieregeling. Het achtergesteld deposito vormt hier echter een uitzondering op. In geval van faillissement kijkt DNB per achtergesteld deposito of deze in aanmerking komt voor de regeling. Ook beleggingen vallen niet onder het depositogarantiestelsel, maar onder het beleggerscompensatiestelsel. Dat garandeert beleggingen, beheerd door de failliete bank, tot 20.000 euro.

Mocht een spaarproduct niet in aanmerking komen voor de garantieregeling, dan moet een bank dit bij het afsluiten van het product vermelden.

Depositogarantiestelsel Nederland en schulden

Heb je bij een bank die failliet gaat zowel spaargeld als schulden? Dan wordt dit in principe met elkaar verrekend. Heb je bijvoorbeeld een spaarrekening met een saldo van 200.000 euro en daarnaast een schuld van 150.000 euro? Dan is je netto saldo dus 50.000 euro. Heb je na verrekening een positief saldo, dan kom je in aanmerking voor een vergoeding uit het depositogarantiestelsel.

Online vergelijken is nu heel makkelijk!In één oogopslag zie je wie de hoogste rente geeft en de beste voorwaarden hanteert. Loop niet langer rente-inkomsten mis! Rente spaarrekening vergelijken >>