Sparen in Luxemburg

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat zijn de mogelijkheden om te sparen in Luxemburg en waarop moet je letten?

Nu de spaarrentes in Nederland historisch laag zijn, kijken veel spaarders de grens over. Luxemburg is een van de vele landen waar Nederlanders hun geld willen onderbrengen. Bekende banken in Luxemburg zijn bijvoorbeeld Banque du Luxembourg en Banque Générale du Luxembourg. Maar kun je als Nederlander wel een spaarrekening bij een Luxemburgse bank openen en zo ja, waar moet je dan op letten?

Wist je dat...
de spaarrentes in Nederland hoger liggen dan in Luxemburg? Het maximale rendement behaal je dus door de te sparen op een Nederlandse spaarrekening.
Hoogste rente op spaarrekening >>

Sparen Luxemburg – Waarop letten?

Over het algemeen is het voor een buitenlander vrij eenvoudig om een spaarrekening in Luxemburg te openen. Sommige banken in Luxemburg stellen wel als eis dat je de rekening persoonlijk opent. Bij sommige Luxemburgse banken is het echter ook mogelijk om online een spaarrekening te openen.

Tip! Ga je naar Luxemburg om een spaarrekening te openen? Controleer dan van tevoren goed welke voorwaarden de bank stelt. Mogelijk wil de bank bepaalde formulieren inzien, zoals je paspoort, of vraagt het naar andere informatie. Door dit vooraf te checken voorkom je dat je voor niets naar Luxemburg reist.

Sparen in Luxemburg en garantiestelsel

Sparen bij banken in Luxemburg is net zo veilig als sparen in Nederland. Banken met een Luxemburgse bankvergunning vallen namelijk onder het Luxemburgse depositogarantiestelsel. Dit stelsel werkt exact hetzelfde als het Nederlands depositogarantiestelsel en garandeert in geval van faillissement dus bedragen tot 100.000 euro.

Spaarrekening in Luxemburg en bronbelasting

De Luxemburgse belastingdienst heft bronbelasting over bepaalde vormen van passief inkomen, waaronder spaarrente. Deze belasting over je inkomsten heet bronbelasting en bedraagt 35 procent in Luxemburg. Maar omdat Nederland een belastingverdrag heeft met Luxemburg, kun je deze bronbelasting (gedeeltelijk) terugvragen bij de Luxemburgse belastingdienst.

Banken in Luxemburg - Bankgeheim

Een reden waarom Nederlanders in het verleden kozen om een spaarrekening in Luxemburg te openen, was het bankgeheim. Dit zorgde er namelijk voor dat Luxemburgse banken geen informatie met derden, zoals de Nederlandse belastingdienst, deelden. De Belastingdienst was dus niet op de hoogte van het spaartegoed van Nederlanders in Luxemburg, waardoor zij hierover ook geen vermogensbelasting kon heffen. In 2015 heeft Luxemburg het bankgeheim echter opgeheven.

Tip! Heb je spaargeld op een Luxemburgse spaarrekening? Geef het spaartegoed dan altijd op bij de Belastingdienst. Mocht de Belastingdienst er namelijk achter komen dat je geen belasting over spaargeld in Luxemburg betaalt, dan brengt zij een flinke boete in rekening.

Haal het maximale uit je spaargeld!De spaarrentes in Nederland zijn hoger dan de rentes in Luxemburg. Loop geen rente-inkomsten mis en spaar bij de bank met de hoogste rente van Nederland! Vergelijk direct online alle spaarrekeningen en open binnen twee minuten de spaarrekening met het hoogste rendement. Direct vergelijken >>