Sparen in Luxemburg

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat zijn de mogelijkheden om te sparen in Luxemburg en waarop moet je letten?

Sparen in Luxemburg kan interessante zijn als je daar een hogere spaarrente kunt krijgen dan bij Nederlandse banken. Net als de buurlanden België en Duitsland, is een Luxemburg één van de landen waar Nederlanders graag naar kijken als ze willen sparen in het buitenland. Maar kun je als Nederlander wel zomaar een spaarrekening in Luxemburg openen en waar moet je dan op letten

Mogelijkheden voor sparen in Luxemburg

Bij bekende, grote Luxemburgse banken, zoals Societe Generale, Banque de Luxembourg en BNP Paribas kun je alleen sparen als je in Luxemburg woont. Er zijn ook banken waar je wel als buitenlander kunt sparen, maar waar je dan wel eerst persoonlijk naar de bank in Luxemburg moet komen om de spaarrekening te openen.

De enige bank die we hebben kunnen vinden waar je in Luxemburg online een spaarrekening kunt openen is Advanzia.

Sparen in Luxemburg en garantiestelsel

Sparen bij banken in Luxemburg is net zo veilig als sparen in Nederland. Banken met een Luxemburgse bankvergunning vallen namelijk onder het Luxemburgse depositogarantiestelsel. Dit stelsel werkt exact hetzelfde als het Nederlands depositogarantiestelsel en garandeert in geval van faillissement dus bedragen tot 100.000 euro.

Spaarrekening in Luxemburg en bronbelasting

De Luxemburgse belastingdienst heft bronbelasting over bepaalde vormen van passief inkomen, waaronder spaarrente. Deze belasting over je inkomsten heet bronbelasting en bedraagt 35 procent in Luxemburg. Maar omdat Nederland een belastingverdrag heeft met Luxemburg, kun je deze bronbelasting (gedeeltelijk) terugvragen bij de Luxemburgse belastingdienst.

Banken in Luxemburg - Bankgeheim

Een reden waarom Nederlanders in het verleden kozen om een spaarrekening in Luxemburg te openen, was het bankgeheim. Dit zorgde er namelijk voor dat Luxemburgse banken geen informatie met derden, zoals de Nederlandse belastingdienst, deelden. De Belastingdienst was dus niet op de hoogte van het spaartegoed van Nederlanders in Luxemburg, waardoor zij hierover ook geen vermogensbelasting kon heffen. In 2015 heeft Luxemburg het bankgeheim echter opgeheven.

Tip! Heb je spaargeld op een Luxemburgse spaarrekening? Geef het spaartegoed dan altijd op bij de Belastingdienst. Mocht de Belastingdienst er namelijk achter komen dat je geen belasting over spaargeld in Luxemburg betaalt, dan brengt zij een flinke boete in rekening.

Haal het maximale uit je spaargeld in Nederland!Toch liever sparen in Nederland?. Loop geen rente-inkomsten mis en spaar bij de bank met de hoogste rente van Nederland! Vergelijk direct online alle spaarrekeningen en open binnen twee minuten de spaarrekening met het hoogste rendement. Direct vergelijken >>