Lijfrente sparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is lijfrente sparen, hoe werkt lijfrente sparen en wat is het fiscale voordeel?

Een lijfrenteverzekering is een product waarmee je fiscaal voordelig een aanvullend pensioen opbouwt. Maar hoe werkt lijfrente sparen precies en wat is het fiscale voordeel dan?

Wat is lijfrente precies?

Een lijfrente is een pensioenproduct dat je bij een bank of verzekeringsmaatschappij afsluit. Een opbouwen van een aanvullend pensioen op een lijfrentespaarrekening bestaat uit twee verschillende fases. In de eerste fase bouw je een bepaald vermogen op. In de tweede fase keert de bank of verzekeraar dit opgebouwde tegoed in termijnen uit.

Lijfrente sparen - Opbouwfase

Tijdens de opbouwfase spaar je geld op een geblokkeerde lijfrentespaarrekening. Je kunt eenmalig één groot bedrag inleggen (zoals je ontslagpremie), of in termijnen (maandelijks, jaarlijks) bedragen storten. Het geld op een lijfrentespaarrekening kun je sparen, beleggen of een combinatie van beide. Je bepaalt dus zelf waar, hoe en hoeveel vermogen je opbouwt.

Tijdens de opbouwfase mag je niet tussentijds bedragen opnemen. Wil je dit toch doen? Dan brengt de bank opnamekosten in rekening. De hoogte van deze kosten verschillen per bank.

Belastingvoordeel opbouwfase

Via een lijfrentespaarrekening bouw je op een fiscaal vriendelijke manier een aanvullend pensioen op. Je betaalt namelijk geen inkomstenbelasting over de bedragen die je op een lijfrentespaarrekening stort. Deze belasting betaal je pas op het moment dat de bank of verzekeraar de bedragen uitkeert. Aangezien er op dat moment vaak lagere belastingtarieven gelden, ben je per saldo goedkoper uit. Daarnaast rekent de Belastingdienst het opgebouwde tegoed op een lijfrentespaarrekening niet tot je eigen vermogen. Hierdoor betaal je hier geen vermogensrendementsheffing in box 3 over.

Let op: Om van dit belastingvoordeel te profiteren, moet er sprake zijn van een pensioentekort. Via de site van de Belastingdienst kun je zelf eenvoudig berekenen of je een pensioentekort hebt.

Lijfrente sparen – Uitkeerfase

Op het moment je met pensioen gaat, verzoek je je verzekeraar het opgebouwde tegoed te storten in een uitkerende lijfrente (dit wordt ‘expireren’ genoemd). Waar je dit uitkerende lifjrenteproduct afsluit, bepaal je zelf. Dit hoeft dus niet bij de verzekeraar te zijn waar je het tegoed hebt opgebouwd.

Bij het openen van een uitkerende lijfrentespaarrekening spreek je met de bank of verzekeraar af welk bedrag in welke termijnen wordt uitgekeerd. De uitkeringstermijnen moeten aan de volgende voorwaarden voldoen:

  • Tussen twee uitkeringstermijnen mag niet meer dan 1 jaar zitten
  • De periode tussen iedere termijn is even lang (keuze om iedere maand, ieder kwartaal of ieder jaar een uitkering te ontvangen)
  • Het uitgekeerde bedrag moet iedere termijn even groot zijn

Je bepaalt zelf wanneer het opgebouwde tegoed wordt omgezet in een uitkeringsproduct, zolang dit maar gebeurt voor je 70e verjaardag. De meeste mensen kiezen ervoor om de uitkering vanaf de pensioengerechtigde leeftijd te laten starten. De uitkering loopt vervolgens tot je dood door.

Tip! Wil je dat het opgebouwde kapitaal binnen een bepaalde periode wordt uitgekeerd (bijvoorbeeld 10 jaar)? Dan kun je er voor kiezen om het opgebouwde lijfrentekapitaal in een bankspaarproduct te storten. Lees hier meer over een lijfrente omzetten in banksparen

Voordelen lijfrentespaarrekening

  • Er zit geen limiet aan de uitkeringstermijn: de uitkering loopt door zolang je leeft
  • Je bouwt pensioen op met belastingvoordeel (als aan de voorwaarden voldaan wordt)

Nadelen lijfrentespaarrekening

  • Je bouwt vermogen op een geblokkeerde rekening op: je kunt niet vrij over het spaargeld beschikken
  • Aan het openen van een lijfrenteproduct zijn vaak eenmalige kosten verbonden
  • Je kunt vaak geen lijfrenteproduct openen na je 60e verjaardag
  • Soms is een minimuminleg vereist
  • Kom je te overlijden voordat het volledig gespaarde bedrag is uitgekeerd? Dan keert de verzekeraar het resterende bedrag doorgaans niet uit aan de nabestaanden