Pensioen opbouwen zzp

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Zelf pensioen opbouwen zzp, hoe doe ik dat?

Zzp'ers kunnen geen pensioen opbouwen via hun werkgever. Toch is het verstandig om ook als zzp'er tijdens je loopbaan te sparen voor een aanvullend pensioen. Zelf pensioen opbouwen zzp kan op meerder manieren. Lees alles over pensioen opbouwen zzp in ondertaand artikel.

Pensioenopbouw zzp

Hier bestaan verschillende mogelijkheden voor, zoals:

  • Lijfrente of banksparen
  • De fiscale oudedagsreserve
  • Pensioenregeling van ex-werkgever laten doorlopen
  • Overige manieren

Pensioen zzp – Lijfrente en banksparen

Een van de mogelijkheden om als zzp’er een aanvullend pensioen op te bouwen, is door een lijfrenteverzekering (bij een verzekeraar) of een bankspaarrekening (bij een bank) af te sluiten. Je stort tijdens je loopbaan geld op dit pensioenproduct, dat de bank of verzekeraar uitkeert op het moment je met pensioen gaat.

Banksparen en lijfrente kennen enkele fiscale voordelen. Zo zijn de ingelegde bedragen fiscaal aftrekbaar in box 1 van het belastingstelsel. Bovendien rekent de Belastingdienst het saldo niet tot het eigen vermogen, waardoor je geen vermogensrendementsheffing over dit bedrag betaalt.

Tip! Er bestaan enkele belangrijke verschillen tussen een lijfrenteverzekering en een bankspaarrekening. Meer informatie over wat lijfrente verzekerern en banksparen precies is en wat de verschillen zijn, lees je in het artikel ‘Verschil banksparen en lijfrente’.

Pensioen sparen zzp – Fiscale oudedagsreserve

Een andere optie van pensioen sparen zzp is om jaarlijks een deel van de winst te reserven voor je aanvullend pensioen. Dit noem je de fiscale oudedagsreserve (FOR). De reservering van een deel van de winst zorgt ervoor dat je de belastingheffing uitstelt. Dit levert op korte termijn dus een belastingvoordeel op. Het deel dat je reserveert voor je oudedagsvoorziening stort je vervolgens op een bankspaarproduct of lijfrenteverzekering. Daarvoor gelden dezelfde regels als hierboven genoemd.

Om als zzp’er in aanmerking te komen voor deze fiscale oudedagsreserve, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je minimaal 1.225 uur per jaar voor de onderneming werken en jonger zijn dan de AOW-gerechtigde leeftijd. Daarnaast is de oudedagsreserve alleen mogelijk voor zzp’ers die inkomstenbelasting over hun winst betalen.

Let op: De Belastingdienst bepaalt jaarlijks opnieuwe de maximale hoogte van het bedrag dat zzp’ers als oudedagsreserve mogen reserveren. In 2022 bedraagt de maximale FOR 9,44 procent van de winst, maar niet meer dan 9.632 euro.

Zzp pensioen opbouwen – Pensioenregeling ex-werkgever

Zzp’ers die als werknemer hebben gewerkt en een eigen bedrijf beginnen, kunnen de pensioenregeling van de ex-werkgever maximaal 10 jaar laten doorlopen. De pensioenpremie die je betaalt is in dat geval aftrekbaar. Deze vrijwillige voortzetting dient wel direct na de beëindiging van het dienstverband te worden gestart. Sommige werkgevers, of pensioenfondsen waar de werkgever aan verbonden is, stellen aanvullende voorwaarden aan de vrijwillige voortzetting, bijvoorbeeld dat je minimaal drie jaar pensioen hebt opgebouwd.

Pensioenopbouw zzp – Overig

Tot slot kunnen zzp’ers ervoor kiezen om geen gebruik te maken van de verschillende voorzieningen, maar om zelf op een andere manier te sparen voor een aanvullend pensioen. Dit kan bijvoorbeeld via de eigen woning, de waarde van de onderneming of door op een spaarrekening te sparen. De eerste twee mogelijkheden vormen echter wel een risico: daalt de waarde van de onderneming of van de woning, dan daalt ook het aanvullend pensioen. Houd er bij een spaarrekening rekening mee dat het gespaarde saldo in box 3 valt, waardoor je mogelijk vermogensrendementsheffing betaalt.

Tip! Wil je een vrij opneembare spaarrekening openen om te sparen voor je pensioen? Vergelijk aanbieders dan op rente en voorwaarden en haal het maximale uit je spaargeld. Op Sparen.nl kun je zelf heel eenvoudig de rente spaarrekening vergelijken. Open online de rekening met de hoogste rente en loop geen rente-inkomsten mis!