Jaarruimte berekenen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is jaarruimte en hoe kan ik mijn jaarruimte berekenen?

Wanneer je via de werkgever geen of onvoldoende pensioen opbouwt, is er sprake van een pensioentekort. Om dit tekort aan te vullen, kun je zelf aanvullend pensioen opbouwen. Je jaarruimte is je pensioentekort over het afgelopen kalenderjaar. Dit bedrag aan jaarruimte geeft dus aan hoeveel je over dat jaar zelf fiscaal vriendelijk mag sparen voor een aanvullend pensioen. De jaarruimte van de afgelopen zeven jaar bij elkaar opgeteld noem je reserveringsruimte. Alles over jaarruimte en jaarruimte berekenen lees je in onderstaand artikel.

Jaarruimte berekenen

Je jaarruimte berekenen kan met de speciale formule van de Belastingdienst:

Jaarruimte = (0,30 * (bruto inkomen - 13.646 euro) – (6,27 x A) – F

De premiegrondslag is de optelstom van je inkomsten. Je inkomsten bestaan uit winst uit de onderneming, belastbaar inkomen, inkomen uit overige werkzaamheden en inkomsten uit uitkeringen. Er geldt een maximale premiegrondslag van 100.000 euro.

A staat in deze berekening voor ‘Factor A’. Dit is het pensioen dat je in een bepaald jaar via de werkgever opbouwt. Je pensioenverzekeraar of -fonds houdt je hier elk jaar van op de hoogte.

F staat voor de Fiscale Oudedagsreserve (FOR). Deze is alleen van toepassing voor zelfstandig ondernemers. Het bedrag dat een ondernemer in een bepaald jaar aan de FOR toevoegt, komt in mindering op de jaarruimte.

Tip! Met de Rekenhulp Lijfrentepremie van de Belastingdienst bereken je zelf eenvoudig je jaarruimte. Zorg dat je bij het invullen in elk geval je aangifteformulier, inkomensgegevens en de opgaaf van de pensioenaangroei die het pensioenfonds of de pensioenverzekeraar stuurde bij de hand hebt.

Fiscale jaarruimte benutten

Als je beschikt over jaarruimte en/of reserveringsruimte, omdat je de afgelopen jaren te weinig pensioen hebt opgebouwd, dan kun je dat bedrag zelf in een lijfrenteverzekering of op een bankspaarrekening storten. Het fiscale voordeel hiervan is dat je over de ingelegde bedragen geen inkomstenbelasting betaalt. Deze betaal je namelijk pas op het moment de bank of verzekeraar de bedragen uitkeert als je met pensioen bent. Daarnaast rekent de Belastingdienst dit saldo niet tot je eigen vermogen, waardoor je er geen vermogensrendementsheffing over betaalt.