Lijfrente belasting

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe zit het precies met de belasting over een lijfrente?

Een lijfrente is een spaarvorm waarmee je een aanvullend pensioen opbouwt of uitkeert. De lijfrente kent zowel een bankcaire (bankspaarrekening) als een verzekeringsvariant (lijfrenteverzekering). In beide gevallen stort je voor je pensioen, tijdens de opbouwase, eenmalig of periodiek een bedrag in de lijfrente. Dit opgebouwde tegoed keert de bank of verzekeraar tijdens je pensioen in termijnen uit. Maar hoe zit het precies met de belasting in box 1 en box 3 bij een lijfrente?

Lijfrente belasting tijdens opbouwfase

Sparen voor een aanvullend pensioen met een lijfrente kent enkele fiscale voordelen. Zo betaal je geen inkomstenbelasting over de ingelegde bedragen. Je stort namelijk een deel van je netto inkomen in de lijfrente. De Belastingdienst geeft de reeds betaalde inkomstenbelasting later bij de belastingaangifte over dat jaar terug.

Lijfrente en belasting box 3

Daarnaast rekent de Belastingdienst het opgebouwde vermogen niet tot je eigen vermogen in box 3. Over het opgebouwde lijfrentekapitaal betaal je dus geen vermogensrendementsheffing.

Let op: Je profiteert alleen van deze fiscale voordelen als je een pensioentekort hebt. Dat is het geval wanneer je jaarruimte en/of reserveringsruimt hebt, die ontstaat als je te weinig pensioen via je werkgever opbouwt.

Lijfrente uitkeren belasting

Op het moment dat de bank of verzekeraar het tegoed op een lijfrente uitkeert, betaal je belasting in box 1. De Belastingdienst ziet de lijfrente-uitkeringen namelijk als inkomen. Gaat de lijfrente-uitkering in op het moment dat je de pensioengerechtigde leeftijd bereikt? Dan gelden er lagere belastingtarieven en betaal je per saldo dus minder inkomstenbelasting.

Let op: Uitgekeerde lijfrentebedragen behoren tot je eigen vermogen en vallen dus in box 3. Afhankelijk van je eigen vermogen betaal je hier gewoon vermogensrendementsheffing over.