Zelf pensioen opbouwen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe kan ik zelf pensioen opbouwen?

Bouw jij via je werkgever geen of onvoldoende aanvullend pensioen op? Dan kun je zelf extra pensioen opbouwen. Dit doe je fiscaal voordelig met een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct. Dit zijn spaarproducten speciaal voor het opbouwen van een extra pensioen.

Zelf pensioen opbouwen - Lijfrente en banksparen

Met een lijfrente of een bankspaarproduct bouw je een vermogen op, dat de bank of verzekeraar in termijnen uitkeert wanneer je met pensioen gaat. Je hebt de keuze om eenmalig één groot bedrag in te leggen (bijvoorbeeld je ontslagpremie), maar je kunt ook elke maand of ieder kwartaal een bedrag opzij te zetten.

Op het moment je met pensioen gaat, keert de bank of verzekeraar het opgebouwde bedrag in termijnen uit. Je spreekt met de bank of verzekeraar af hoe vaak je een uitkering ontvangt (bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal). Omdat de inleg van tevoren vaststaat, weet je precies welk bedrag je periodiek ontvangt.

Sparen voor pensioen - Belastingvoordeel

Zelf een pensioen opbouwen via een bankspaarrekening of lijfrente heeft als voordeel dat je tijdens de opbouwfase geen vermogensrendementsheffing betaalt. De Belastingdienst rekent deze bedragen namelijk niet tot je eigen vermogen. Ook mag je de bedragen die je inlegt aftrekken van je inkomstenbelasting. Je betaalt namelijk pas inkomstenbelasting op het moment de bank of verzekeraar de bedragen uitkeert.

Zelf pensioen opbouwen – Spaarrekening of deposito

Zelf een aanvullend pensioen opbouwen kan ook via een gewone spaarrekening of deposito. Het nadeel van deze spaarvormen is dat je niet profiteert van het hierboven genoemde belastingvoordeel. Wel heb je het sparen zelf helemaal in de hand. Je bepaalt dus zelf hoeveel je wanneer spaart.

Tip! Wil je op een spaarrekening of deposito sparen voor een aanvullend pensioen? Loop dan geen rente-inkomsten mis! Kijk hier voor de hoogste rente op deposito of vind hier direct de hoogste rente op spaarrekening

Aanvullend pensioen opbouwen

Wil je zelf een aanvullend pensioen opbouwen? Vraag je dan af of je de ingelegde bedragen wel kunt missen. Ben je er zeker van dat je het geld tussentijds niet nodig hebt, dan is een pensioenspaarrekening een goede optie. Anders is het misschien slimmer om het geld op een spaarrekening of op een spaardeposito met een korte looptijd te zetten. Deze spaarvormen zijn belastingtechnisch echter niet voordelig.

Let op! Houd er rekening mee dat banken en verzekeraars kosten in rekening kunnen brengen voor het openen en beheren van een bankspaarrekening of lijfrente. Dit gaat dus ten kosten van je rendement.