Zelf pensioen opbouwen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Welke mogelijkheden heb ik om zelf te sparen voor mijn pensioen?

Iedere Nederlander ontvangtbij het bereiken van de wettelijke pensioenleeftijd een basispensioen van de overheid in de vorm van een AOW-uitkering. Daarnaast bieden veel werkgevers hun werknemers de kans extra pensioen op te bouwen via de werkgever. Werkgevers zijn echter niet atlijd verplicht dit aanvullend pensioen aan te bieden. Bouw jij via je werkgever geen of onvoldoende aanvullend pensioen op, dan kun je zelf extra pensioen opbouwen. Maar welke mogelijkheden heb je en hoe pak je dit slim aan?

Zelf een aanvullend pensioen opbouwen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle pensioenrekeningen en vind direct online de aanbieder met het hoogste rendement. Pensioensparen vergelijken >>

Zelf pensioen opbouwen – Lijfrente en banksparen

Je kunt fiscaal voordelig een aanvullend pensioen opbouwen via een lijfrenteverzekering of bankspaarproduct. Dit zijn spaarproducten speciaal voor het opbouwen van een extra pensioen.

Met een lijfrente of een bankspaarproduct bouw je een vermogen op, dat de bank of verzekeraar in termijnen uitkeert vanaf het moment dat je met pensioen gaat. Je kunt ervoor kiezen om eenmalig één groot bedrag in te leggen (bijvoorbeeld je ontslagpremie), maar het is ook mogelijk om  iedere maand of ieder kwartaal een bedrag opzij te zetten.

Op het moment je met pensioen gaat, keert de bank of verzekeraar het opgebouwde bedrag in termijnen uit. Je spreekt met de bank of verzekeraar af hoe vaak je een uitkering ontvangt (bijvoorbeeld elke maand of elk kwartaal). Doordat de inleg van tevoren vaststaat, weet je dus precies welk bedrag je periodiek ontvangt.

Sparen voor pensioen - Belastingvoordeel

Zelf een pensioen opbouwen via een bankspaarrekening of lijfrente heeft als voordeel dat je tijdens de opbouwfase geen vermogensrendementsheffing betaalt. De Belastingdienst rekent deze bedragen namelijk niet tot je eigen vermogen. Daarnaast mag je de bedragen die je inlegt aftrekken van je inkomstenbelasting. Je betaalt namelijk pas inkomstenbelasting op het moment de bank of verzekeraar de bedragen uitkeert.

Let op: Om voor dit belastingvoordeel in aanmerking te komen, moet er sprake zijn van een pensioentekort. Wil je weten of je een pensioentekort hebt? Kijk dan op de site van de Belastingdienst.

Zelf pensioen opbouwen – Spaarrekening of deposito

Zelf een aanvullend pensioen opbouwen kan ook via een gewone spaarrekening of deposito. Het nadeel van deze spaarvormen is echter dat je niet profiteert van het hierboven genoemde belastingvoordeel. Daar staat tegenover dat je het sparen zelf helemaal in de hand hebt. Je bepaalt dus zelf hoeveel je wanneer spaart.

Tip! Wil je op een spaarrekening of deposito sparen voor een aanvullend pensioen? Loop dan geen rente-inkomsten mis! Kijk hier voor de hoogste rente op deposito of vind hier direct de hoogste rente op spaarrekening

Aanvullend pensioen opbouwen - Tips

Wil je zelf een aanvullend pensioen opbouwen? Vraag je dan af of je de ingelegde bedragen echt kunt missen. Ben je er zeker van dat je het geld tussentijds niet nodig hebt, dan is een pensioenspaarrekening een goede optie. Anders is het wellicht verstandiger om het geld op een spaarrekening of op een spaardeposito met een korte looptijd te zetten. Deze spaarvormen zijn belastingtechnisch gezien echter niet voordelig.

Houd er daarnaast rekening dat banken en verzekeraars kosten in rekening kunnen brengen voor het openen en beheren van een bankspaarrekening of lijfrente. Deze kosten gaan dus ten kosten van je rendement.

Zelf (extra) sparen voor je pensioen?Zelf sparen voor je pensioen met belastingvoordeel en een hogere rente dan op een vrij opneembare spaarrekening? Hoe je (extra) pensioen opbouwt met de flexibiliteit die je zelf wilt lees je hier >>