Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Wanneer kun je je lijfrente afkopen en hoe doe je dit?
Wanneer je lijfrente een kleine waarde heeft, of wanneer je in de financiële problemen zit en extra geld nodig hebt, kun je ervoor kiezen je lijfrente af te kopen. Afkopen wil zeggen dat de verzekeraar het tot dan toe opgebouwde tegoed geheel of gedeeltelijk aan je uitkeert. Maar bij het afkopen van een lijfrentepolis komt het nodige kijken.
Afkoop lijfrentepolis – Belasting en revisierente
Een groot nadeel van een lijfrentepolis afkopen, is dat je direct met de Belastingdienst afrekent. In het verleden heb je de opgebouwde tegoeden immers op je inkomsten in box 1 ingehouden, waardoor je er destijds geen inkomstenbelasting over betaalde. Nu betaal je deze inkomstenbelasting in één keer. Omdat je door de jaren heen wellicht flink wat opgebouwd hebt, is de kans groot dat je in de hoogste belastingschijf terecht komt en je dus veel belasting over je lijfrenteverzekering betaalt.
Naast het hoge belastingtarief betaal je ook een revisierente over de afkoopsom. Dit is een boete die je betaalt aan de Belastingdienst. Deze revisierente bedraagt 20 procent van het lijfrentetegoed. Je betaalt de revisierente alleen als de bruto afkoopsom hoger is dan 4.898 euro (2023). De revisierente geldt dus niet voor het afkopen van een kleine lijfrente. Bovendien betaal je geen revisierente als je een lijfrente afkoopt die voor 16 oktober 1990 is afgesloten of als je na 1991 geen premies meer hebt ingelegd.
Let op: Koop je een lijfrentepolis af die je na 2001 hebt afgesloten? Dan berekent de Belastingdienst de revisierente mogelijk op een andere manier. Met de Rekenhulp Revisierente van de Belastingdienst kun je zien of dit op jou van toepassing is.
Afkoop lijfrenteverzekering verstandig?
Of een lijfrentepolis afkopen verstandig is, hangt onder meer af van de vraag waarom je de lijfrente wilt afkopen. Feit blijft wel dat het afkopen van je lijfrente de nodige kosten met zich meebrengt. Het bedrag dat de verzekeraar netto uitkeert, bedraagt doorgaans niet meer dan 28 procent van het bruto opgebouwde tegoed. Fiscaal gezien is het dus niet erg voordelig. Daarnaast moet je er rekening mee houden dat je mogelijk te maken krijgt met een pensioengat. Je moet opnieuw beginnen met sparen voor je pensioen, of je hebt tijdens je pensioen een veel lager inkomen dan vooraf verwacht.
Let op: Personen die de lijfrentepolis voor 1991 hebben afgesloten en deze willen afkopen, betalen geen 20 procent revisierente. Hierdoor liggen de kosten een stuk lager. In dat geval is het dus een stuk interessanter om je lijfrente af te kopen.
Lijfrente afkopen bij langdurige arbeidsongeschiktheid
Vanaf 2015 is het toegestaan je lijfrente af te kopen indien je arbeidsongeschikt raakt. Dat houdt in dat de revisierente van 20% dan vervalt. Hiervoor gelden echter wel strenge voorwaarden. Neem contact op met je bank of verzekeraar indien je hierin geïnteresseerd bent en vraag hen wat de mogelijkheden zijn.