Middelloonregeling

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe werkt de middelloonregeling en wat zijn de voor- en nadelen?

De middelloonregeling, ook wel gemiddelde-salarisregeling of opbouwregeling genoemd, is een pensioenregeling voor werknemers waarbij het uiteindelijke pensioen afhangt van twee factoren: het aantal jaren dat de werknemer in loondienst was en het salarisverloop in deze periode.

Uitleg pensioen middelloon

De middelloonregeling keert, vanaf het moment dat je met pensioen gaat, een bepaald percentage van je gemiddeld verdiende salaris uit. Doorgaans ligt dit percentage op 70 procent. Begint je je loopbaan met een laag salaris, dan bouw je hierover een laag pensioen op. Stijgt je salaris tijdens je loopbaan, dan stijgt ook je opgebouwde pensioen. Uiteindelijk ontvang je een pensioen dat vaak 70 procent van je gemiddelde salaris tijdens je gehele loopbaan is. Om het opgebouwde pensioen tegen inflatie te beschermen, verhoogt je werkgever de opgebouwde bedragen doorgaans met een percentage gelijk aan de loon- of prijsindex.

Bij de middelloonregeling pas je dus, in tegenstelling tot bij de eindloonregeling, alleen het nog op te bouwen pensioen aan salarisstijgingen aan. Biedt je werkgever een middelloon pensioen aan en stijgt je salaris, dan verandert er niets aan de bedragen die je al hebt opgebouwd, tenzij je werkgever hier andere afspraken over maakt.

Middelloonregeling pensioen – Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • Je hebt een duidelijk zicht op de hoogte van je pensioen
  • Ga je aan het einde van je carrière minder werken, dan heeft dit geen gevolgen voor het reeds opgebouwde pensioen
  • Het is een gegarandeerd pensioen; eventuele tegenvallende beleggingsrendementen vallen voor rekening van de werkgever

Nadelen:

  • Mocht je op latere leeftijd veel meer verdienen, dan neemt je reeds opgebouwde pensioen niet toe.