Vakantiegeld AOW

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Ontvang ik AOW vakantiegeld of vakantiegeld pensioen?

Als werknemer bouw je maandelijks 8 procent vakantiegeld op. De meeste werkgevers keren dit vakantiegeld vervolgens in mei uit. Dat houdt in dat je in mei bijna een dubbel maandsalaris ontvangt. Maar hoe zit het eigenlijk met het vakantiegeld voor gepensioneerden? Ontvang je ook bij AOW vakantiegeld en hoeveel is dat dan? Lees alles over vakantiegeld pensioen in onderstaand artikel. 

AOW vakantiegeld 2023

Wanneer je de AOW-leeftijd bereikt en je in Nederland woont of hebt gewoond, ontvang je AOW. De Sociale Verzekeringsbank (SVB) is verantwoordelijk voor het uitkeren hiervan. De SVB keert, net als de meeste werkgevers, in mei van elk jaar ook vakantiegeld uit.

Je bouwt AOW vakantiegeld op over elke maand dat je AOW ontvangt. Het vakantiegeld AOW dat je dit jaar ontvangt, bestaat dus uit het vakantiegeld dat je hebt opgebouwd tussen mei van dit jaar en mei vorig jaar. 

In tegenstelling tot werknemers bedraagt het vakantiegeld AOW niet 8 procent van je maandelijkse AOW-uitkering. Het AOW vakantiegeld is namelijk, net als de AOW zelf, een vast bedrag. Dit vakantiegeld wordt afgeleid van de minimumvakantiebijslag van het minimumloon. Door in te loggen op ‘Mijn SVB’ zie je hoeveel vakantiegeld je in mei precies ontvangt.

Vakantiegeld pensioen

De meeste werknemers bouwen tijdens hun loopbaan pensioen op via de werkgever. Dit pensioen is in beheer van een pensioenfonds. Ook pensioenfondsen keren vakantiegeld uit. Hoe ze dat precies doen, verschilt per pensioenfonds. Het ene pensioenfonds keert het gehele pensioen vakantiegeld in mei uit, terwijl andere pensioenfondsen het pensioen vakantiegeld maandelijks in de pensioenuitkering verwerken. In dit laatste geval ontvang je het vakantiegeld pensioen dus niet apart in één keer, maar elke maand 1/12e deel. Wil je weten hoe jouw pensioenfonds het pensioen vakantiegeld uitkeert? Kijk dan op de site van het pensioenfonds of neem contact op met het pensioenfonds.

Let op: Het pensioen vakantiegeld dat je van je pensioenfonds ontvangt, bedraagt 8 procent van je pensioen dat je van mei tot april ontvangen hebt.