Pensioenregeling verplicht?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Is je werkgever verplicht om een pensioenregeling aan te bieden?
Nederlandse werkgevers zijn niet verplicht om hun werknemers een pensioenregeling aan te bieden. Hierop bestaan echter twee belangrijke uitzonderingen. Een werkgever moet wel een pensioenregeling aanbieden als:

  • Het bedrijf binnen een sector met een collectief bedrijfstakpensioenfonds valt. In totaal is ongeveer driekwart van de werknemers in Nederland aangemeld bij een bedrijfstakpensioenfonds.
  • Het in de collectieve arbeidsovereenkomst (cao) van de onderneming staat. Dit houdt in dat de werkgever iedereen binnen het bedrijf dezelfde pensioenregeling moet aanbieden.

Let op: Is een werkgever verplicht om een pensioenregeling aan te bieden? Dan mogen werknemers zelf daar in de meeste gevallen niet van afzien, omdat het wettelijk is vastgelegd. In de uitzonderlijke gevallen dat je niet verplicht bent om deel te nemen aan de pensioenregeling, kun je wel afstand doen van de pensioenrechten. Je bouwt dan geen pensioen op, maar je krijgt een deel van de pensioenpremie bij je salaris gestort. Mocht je dit willen, vraag dan naar de mogelijkheden en voorwaarden bij de werkgever.

Pensioen verplicht voor werkgever?

Heeft de sector waarbinnen je bedrijf valt geen bedrijfstakpensioenfonds en kent het geen eigen collectieve arbeidsovereenkomst met pensioenregeling? Dan is je werkgever niet verplicht pensioen aan te bieden. Dit wil echter niet zeggen dat het niet mag. Een werkgever is in dat geval namelijk vrij om samen met de werknemer een pensioenregeling te ontwikkelen. Zorg er wel voor dat je de pensioenregeling altijd duidelijk in het contract vermeldt.

Pensioenregeling werkgever niet genoeg – Zelf pensioen opbouwen

Biedt de werkgever geen pensioenregeling aan, of ben je van mening dat je onvoldoende pensioen opbouwt? Dan is het slim om zelf te sparen voor een (aanvullende) pensioenuitkering. Wat de mogelijkheden hiervoor zijn lees je in het artikel ‘Zelf pensioen opbouwen’.