Eindloonregeling

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe werkt de eindloonregeling en wat zijn de voor- en nadelen?

De eindloonregeling, ook wel final payregeling genoemd, is een pensioenregeling waarbij je uiteindelijk pensioen afhangt van je laatstverdiende loon. Maar hoe werkt de eindloonregeling precies en wat zijn de voor- en nadelen van het eindloon pensioen?

Uitleg eindloonregeling pensioen

Biedt je werkgever de eindloonregeling aan, dan is de hoogte van je pensioen gebaseerd op je laatstverdiende loon en de diensttijd. Op het moment dat je met pensioen gaat, krijg je bijvoorbeeld 70 procent van je laatstverdiende loon (je eindloon) als pensioen uitgekeerd. Vooral bij een sterk stijgend salaris aan het einde van je carrière brengt de eindloonregeling flinke kosten met zich mee voor de werkgever. Daarom bieden steeds minder werkgevers de eindloonregeling aan.

Doordat je pensioenuitkering afhangt van je laatstverdiende salaris, leidt een loonsverhoging tijdens je carrière tot een hoger pensioen. Je werkgever past het opgebouwde pensioen bij elke salarisverhoging aan je nieuwe salaris aan. Anders gezegd: je werkgever vult bij iedere salarisverhoging het ontstane pensioentekort over het verleden aan. Deze aanvulling noem je ‘backservice’.

Let op: In sommige gevallen komt de gematigde eindloonregeling nog voor. Deze regeling gaat tot een bepaalde leeftijd, bijvoorbeeld 55 jaar, uit van je laatste salaris en na deze leeftijd van het gemiddelde salaris (alsof het dus om een middelloonregeling gaat).

Pensioen eindloonregeling – Voordelen en nadelen

Voordelen:

  • Je werkgever compenseert tekorten uit het verleden als je salaris stijgt.
  • Je werkgever draait op voor eventuele tegenvallende beleggingsopbrengsten, waardoor er sprake is van een gegarandeerd pensioeninkomen.
  • Je pensioen is redelijk ongevoelig voor inflatie, omdat de loonstijging de inflatie meestal bijhoudt.

Nadelen:

  • Werk je aan het einde van je loopbaan minder of in een functie met een lager salaris, dan heeft dat nadelige gevolgen voor je pensioen.