Spaarrekening kind belasting
Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Welke fiscale regels gelden er voor het spaargeld van mijn minderjarige kind(eren)?
Is je eigen vermogen hoger dan de heffingsvrije grens van 57.000 euro, dan betaal je hier vermogensrendementsheffing over. Maar hoe zit het eigenlijk met het vermogen van een minderjarig kind? Rekent de Belastingdienst het spaargeld van kinderen tot het eigen vermogen van de ouders?
Spaarrekening kind openen?
Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle spaarrekeningen voor kinderen en open online de rekening met de hoogste rente en beste voorwaarden.
Spaarrekening kind hoogste rente >> Regels sparen voor kind belasting
Het spaargeld van minderjarige kinderen valt inderdaad onder het vermogen van de ouders. Hierbij maakt de Belastingdienst geen onderscheid tussen vermogen dat op een spaarrekening op naam van het kind staat en geld dat op een spaarrekening op naam van de ouders staat. Is je zoon of dochter 18 jaar of ouder? Dan rekent de Belastingdienst zijn/haar spaargeld niet tot het vermogen van de ouders.
Is het totale vermogen van de ouders plus het vermogen van hun minderjarig(e) kind(eren) hoger dan de heffingsvrije grens? Dan betalen de ouders hierover rendementsheffing. Het is echter mogelijk dat de ouders in aanmerking komen voor een vrijstelling, waardoor het heffingsvrije vermogen toeneemt.
Tip! Meer informatie over vrijstellingen lees je in het artikel ‘Vrijstelling vermogensbelasting’.
Vrijstelling vermogen minderjarig kind
Tot 2012 kon je als ouder gebruik maken van een vrijstelling van 2.779 euro per minderjarig kind. Dit hield in dat je heffingsvrije grens, die in 2011 door de Belastingdienst op 20.785 euro was bepaald, voor ouders met twee kinderen met (2 x 2.779 =) 5.558 euro werd verhoogd. Deze vrijstelling is begin 2012 echter afgeschaft.