Belastingvrij sparen kind

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe kun je belastingvrij sparen voor je kind?

Sparen voor je kind met het hoogste rendement? Vergelijk  alle spaarrekeningen voor kinderen, open online de rekening met de hoogste rente en beste voorwaarden en loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk en open direct >>

Het spaargeld van je minderjarige kind(eren) valt onder het eigen vermogen van jou en je partner. Is dit eigen vermogen hoger dan de heffingsvrije grens van 25.000 euro (voor fiscale partners geldt een heffingsvrije grens van 50.000 euro), dan betaal je als ouder vermogensrendementsheffing.

Tot 2012 bestond er een extra vrijstelling voor het spaargeld van kinderen. Ouders mochten namelijk 2.779 euro per kind bij het heffingsvrije vermogen optellen. Voor een echtpaar met drie kinderen nam de heffingsvrije grens dus met 8.337 euro toe. De Belastingdienst schafte deze vrijstelling echter begin 2012 af. Je spaart dus alleen belastingvrij voor je kind als het totale eigen vermogen van jou, je partner en je kind lager is dan het heffingsvrije vermogen.

Let op: In sommige gevallen kom je wellicht in aanmerking voor een andere vrijstelling vermogensrendementsheffing, waardoor je heffingsvrije vermogen toeneemt en je dus een hoger bedrag belastingvrij kunnen sparen. Zo bestaan er onder meer vrijstellingen voor groene spaarproducten en banksparen.

Spaargeld kind belastingvrij – 18 jaar en ouder

Viert je kind zijn of haar 18e verjaardag, dan rekent de Belastingdienst het spaargeld van je kind vanaf het daarop volgende kalenderjaar niet meer tot het eigen vermogen van de ouders. Heeft je kind dan meer spaargeld dan de heffingsvrije grens, dan betaalt hij of zij hier zelf vermogensrendementsheffing over. Hierbij maakt het geen verschil of het kind thuis woont of niet.