Vrijstelling vermogensbelasting

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer maak je aanspraak op vrijstelling vermogensbelasting 2024?

Wanneer je eigen vermogen hoger is dan de heffingsvrije grens, betaal je vermogensrendementsheffing over dit bedrag. In sommige gevallen maak je echter aanspraak op een vrijstelling, waardoor het heffingsvrije vermogen toeneemt en je dus minder belasting betaalt. Maar welke vrijstellingen gelden er precies in 2024 en wat is de hoogte per vrijstelling? Lees alles over vrijstelling vermogensrendementsheffing en vrijstelling box op in onderstaand artikel. 

Haal alles uit je spaargeld!
Vergelijk, vind en open de rekening met de hoogste spaarrente. Loop niet langer rente-inkomsten mis!
Sparen hoogste rente >>

Algemene box 3 vrijstelling

Allereerst heeft iedereen recht op de algemene box 3 vrijstelling, de heffingsvrije grens. Deze vrijstelling vermogensbelasting bedraagt 57.000 euro per persoon in 2024. Voor fiscale partners geldt een gezamenlijke heffingsvrije grens van 114.000 euro. Is je totale eigen vermogen in box 3 lager dan dit bedrag, dan betaal je geen vermogensrendementsheffing.

Vrijstelling vermogensbelasting 2024 - Groencretificaat

Daarnaast geldt een extra vrijstelling van 71.251 euro per persoon voor groene beleggingen en groene spaarproducten met groencertificaat. Fiscale partners mogen deze vrijstelling aan elkaar overdragen, waardoor de vrijstelling 142.502 euro bedraagt. Onder groene beleggingen vallen beleggingen in fiscaal erkende groene fondsen. Tevens geldt een extra aanvullende heffingskorting in box 1. Deze korting bedraagt 0,7 procent. Meer hierover lees je in het artikel ‘Groen sparen belastingvoordeel’.

Vrijstelling box 3 voor pensioensparen

Bouw je zelf een aanvullend pensioen op met een bankspaarproduct of lijfrenteverzekering? Dan rekent de Belastingdienst dit bedrag niet tot je eigen vermogen in box 3, mits je over jaar- en/of reserveringsruimte beschikt. Je kunt in dat geval dus sparen voor je pensioen zonder hierover rendementsheffing te betalen.

Aanvullende vrijstelling vermogensrendementsheffing

Daarnaast geldt een aanvullende vrijstelling voor geld dat je spaart voor een uitvaartverzekering of een andere overlijdensrisicoverzekering. De hoogte van deze vrijstelling bedraagt 8.665 euro per belastingplichtige. (2024)

Tevens hanteert de Belastingdienst een vrijstelling voor contant geld en vergelijkbare vermogensrechten, zoals een chipkaart of cadeaubonnen. Deze vrijstelling bedraagt 653 euro per persoon (1.306 euro voor fiscale partners).

Tot slot geldt er een extra vrijstelling van 123.428 euro voor kapitaalverzekeringen die voor 14 september 1999 afgesloten zijn. Als voorwaarde wordt wel gesteld dat de verzekering tussentijds niet in je voordeel gewijzigd mag zijn.

De vermogensrendementsheffing compenseren?Ga dan voor het maximale rendement over je spaargeld! Vergelijk direct het grootste aanbod spaarrekeningen en open binnen twee minuten online de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Rente spaarrekening vergelijken >>