Zilvervloot sparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is zilvervloot sparen?

Zilvervloot sparen is een spaarvorm speciaal voor jongeren tot 18 jaar. Bovenop de variabele rente die je jaarlijks ontvangt, krijg je een extra premie over het hele bedrag als je het saldo tot de 18e verjaardag laat staan. Deze premie bedraagt maximaal 1 procent per gespaard jaar, met een maximum van 1 procent. In dit artikel lees je alles over de zilvervloot spaarrekening.

Direct een spaarrekening voor je kind openen? Vergelijk de zilvervlootrekening met alle andere kinderspaarrekeningen en open online de rekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrekening kind vergelijken >>

Zilvervloot sparen - Hoe werkt het?

Bij enkele Nederlandse banken kun je sinds 2012 weer een zilvervlootrekening openen. Op deze spaarrekening kun je elk kalenderjaar maximaal 600 euro sparen. Ook als je in een kalenderjaar geld van je zilvervlootrekening opneemt, kun je dat kalenderjaar nog steeds maximaal 600 euro storten.

Je ontvangt ieder jaar een variabele rente over het spaarsaldo. Daarbovenop krijg je nog een extra premie over de hele inleg als je de rekening tot de 18e verjaardag van het kind laat doorlopen. Je ontvangt dan 0,1 procent per volmaakt spaarjaar, met een maximum van 1 procent. De extra premie ontvang je alleen over het ingelegde spaargeld, niet over de verkregen rente.

Voorbeeld: Bij de geboorte van je kind open je een zilvervloot spaarrekening. Ieder jaar stort je daar het maximale bedrag van 600 euro op. Je neemt in de tussentijd geen geld op. Op de 18e verjaardag van je kind heb je dan 18 x 600 = 10.800 euro gespaard (exclusief jaarlijkse rente). Hierover ontvang je 1 procent extra premie, een bedrag van 108 euro.

Zilvervlootrekening openen

Een zilvervlootrekening kun je openen tot de 16e verjaardag van je kind. De rekening staat op naam van je kind, maar als ouder ben je verantwoordelijk voor de rekening. Na de 18e verjaardag van je kind zet de bank de zilvervlootrekening automatisch om in een internetspaarrekening.

Zilvervloot - Alternatieve kinderspaarrekeningen 

De meeste banken bieden geen zilvervloot spaarrekening aan, maar wel alternatieve spaarrekeningen speciaal voor kinderen en jongeren. Een jeugdspaarrekening richt zich meestal op kinderen tussen zeven en achttien jaar. Vanaf de twaalfde verjaardag krijgt het kind vaak meer verantwoordelijkheden en een pinpas. Ook al staat de rekening op naam van het kind, ouders moeten altijd schriftelijk toestemming geven voor het gebruik van zowel de rekening als de pinpas. Bij sommige kinderspaarrekeningen, zoals Triodos en ASN Bank, komt het geld van de kinderspaarrekening pas vrij op de 18e verjaardag van het kind.

Voor kinderen en jongeren is er aan de speciale spaarrekening vaak een leuk extraatje gekoppeld. Daarnaast ontvangt het kind op zijn of haar verjaardag mogelijk een bonusrente.

Open online de beste spaarrekening voor je kind!Vergelijk hier de zilvervlootrekening met alle andere kinderspaarrekeningen, vind direct de spaarrekening met het hoogste rendement en loop geen rente-inkomsten mis.