Belasting box 3

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe werkt belasting box 3 en welke vrijsteling box 3 geldt er?

De Belastingdienst heft belasting in drie verschillende boxen. In de eerste box valt het inkomen uit werk en woning, in box 2 het aanmerkelijk belang (dat je hebt wanneer je minimaal 5 procent aandelen van een onderneming bezit). Box 3 bestaat uit je spaargeld, overige beleggingen en eventueel een tweede woning, verminderd met lopende schulden. Maar hoe werkt de belasting box 3 precies en welke vrijstelling box 3 geldt er? Lees alles over belasting box 3 in onderstaand artikel. 

Maximaal sparen?
Loop niet langer rente-inkomsten mis! Vergelijk, vind en en open direct online de spaarrekening met de hoogste rente.
Sparen hoogste rente >>

Belasting box 3, hoe werkt dat?

De belasting box 3 betaal je over je eigen vermogen en heet vermogensrendementsheffing. Over het eerste gedeelte van het eigen vermogen tot een bepaald bedrag, de heffingsvrije grens, betaal je geen belasting. De heffingsvrije grens ligt dit jaar op 50.000 euro per persoon en 100.000 euro voor fiscaal partners. Het eigen vermogen op 1 januari (de peildatum) van het betreffende jaar bepaalt hoeveel vermogensrendementsheffing je betaalt.

Box 3 - Spaardeel en beleggingsdeel

Sinds 2018 wordt de grondslag sparen en beleggen in box 3 toegerekend aan een spaardeel en een beleggingsdeel. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van drie belastingschijven. Over het spaardeel en het belggingsdeel wordt op 1 januari 2021 een forfairtair rendement van respectievelijk 0,03 procent en 5,33 procent in aanmerking genomen in box 3. 

Grondslag sparen en beleggenSpaardeel
0,03%
Beleggingsdeel 
5,33%
Forfairtair rendement
Tot en met € 50.0067%33%1,90%
Van € 50.000 t/m € 950.00021%79%4,50%
Vanaf € 950.0000%100%5,69%


Box 3 belasting en schulden

Heb je een uitstaande schuld van meer dan 3.200 euro (6.400 euro voor fiscale partners)? Dan mag je je schuld boven dit bedrag in mindering brengen op het eigen vermogen. Hierdoor neemt het eigen vermogen af en betaal je dus minder belasting. Het moet hier echter wel om schulden gaan die in box 3 van de belasting vallen, zoals kopen op afbetaling of kredieten. Een hypothecaire schuld valt hier bijvoorbeeld niet onder.

Tip! Bedraagt je lopende schuld minder dan 3.200 euro (6.0400 voor fiscale partners)? Dan is het slim deze schuld af te lossen met vermogen in box 3. Je betaalt in dat geval immers geen belasting over dit bedrag.

Vrijstelling box 3

Schulden kunnen dus tot een lager belastbaar eigen vermogen in box 3 leiden. Daarnaast zorgen vrijstellingen er mogelijk voor dat je minder vermogensrendementsheffing betaalt. Een vrijstelling box 3 verhoogt namelijk de heffingsvrije grens. Dit jaar kom je in de volgende situaties in aanmerking voor een extra vrijstelling box 3:

  • Groene spaarproducten en groene beleggingen met een groencertificaat. Meer hierover lees je in het artikel Groen sparen belastingvoordeel.
  • Geld dat je spaart voor een uitvaartverzekering of overlijdensrisicoverzekering.
  • Geld dat je spaart voor een aanvullend pensioen. Dit spaartegoed wordt niet als eigen vermogen gezien, waardoor je over dit gespaarde bedrag geen vermogensrendementsheffing betaalt.
  • Wanneer je 65 jaar of ouder bent, kom je mogelijk in aanmerking voor ouderentoeslag. De ouderentoeslag zorgt voor een hogere heffingsvrije grens, waardoor je dus minder belasting hoeft te betalen.

Tip! In het artikel 'Vrijstelling vermogensbelasting' lees je meer informatie over de werking en hoogte van de verschillende vrijstellingen.