Ouderentoeslag box 3

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is de ouderentoeslag en hoe hoog is deze?

Als je in een bepaald kalenderjaar de AOW-gerechtigde leeftijd bereikt, kom in het jaar daarop mogelijk in aanmerking voor de oudertoeslag. Hoewel de naam anders doet vermoeden, betekent de ouderentoeslag niet dat je een bepaald contant bedrag krijgt. Het is een regeling die ervoor zorgt dat je heffingsvrije vermogen toeneemt, waardoor je minder belasting betaalt over je eigen vermogen. Maar wanneer heb je recht op de ouderentoeslag en hoe hoog is deze dan?

Let op: De ouderentoeslag is per 2016 afgeschaft. In onderstaande tekst lees je de regels zoals ze waren voor 2015.

Ouderentoeslag hoogte

De hoogte van de ouderentoeslag hangt af van je inkomen en je eigen vermogen. Om in aanmerking te komen voor de ouderentoeslag, mag je grondslag sparen en beleggen (de waarde van het eigen vermogen min de heffingsvrije grens) niet hoger zijn dan 282.226 euro, of 564.451 euro voor fiscaal partners. Is dit het geval, dan zie je in onderstaande tabel hoe hoog de ouderentoeslag precies is.

Inkomen hoger danInkomen lager danHoogte ouderentoeslag
-14.430 euro28.236 euro
14.431 euro20.074 euro14.118 euro
20.075 euro-n.v.t.

Hoe werkt ouderentoeslag en heffingsvrij vermogen ouderen? 

Zoals gezegd zorgt de ouderentoeslag ervoor dat je heffingsvrije vermogen toeneemt. De ouderentoeslag is namelijk van toepassing op box 3 van het Nederlandse belastingstelsel. In deze box vallen je spaargeld, beleggingen en eventueel een tweede woning. Het saldo hiervan, verminderd met eventuele schulden, vormt je eigen vermogen.

Over het eigen vermogen in box 3 dat lager is dan 21.330 euro, heft de Belastingdienst geen rendementsheffing. Voor fiscale partners geldt een dubbele heffingsvrije grens, namelijk 42.660 euro. Over het eigen vermogen boven deze grens betaal je vermogensrendementsheffing. De ouderentoeslag zorgt er echter voor dat het heffingsvrije vermogen toeneemt, waardoor je minder (of geen) vermogensbelasting hoeft te betalen.