Maximaal belastingvrij sparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoeveel mag je maximaal belastingvrij sparen?

Iedere Nederlander mag een bepaald bedrag aan spaargeld hebben, zonder dat je hierover belasting betaalt. De Belastingdienst bepaalt jaarlijks de hoogte van dit maximale belastingvrije spaarbedrag, de zogenoemde heffingsvrije grens. Over het spaargeld boven de heffingsvrije grens betaal je vermogensrendementsheffing. Maar hoeveel mag je dit jaar maximaal belastingvrij sparen?

Haal alles uit je spaargeld!
Vergelijk direct alle spaarproducten, open online de spaarrekening met de hoogste rente en profiteer van een maximaal rendement. Rente spaarrekening vergelijken >>

Let op: Hoeveel vermogensrendementsheffing je betaalt hangt niet alleen af van je spaargeld, maar van je gehele eigen vermogen in box 3. In deze box vallen naast je spaargeld ook beleggingen, een eventuele tweede woning en schulden. Over het totale eigen vermogen in box 3 boven de heffingsvrije grens betaal je vermogensrendementsheffing.

Hoeveel spaargeld belastingvrij 2019?

De heffingsvrije grens voor 2019 bedraagt 30.360 euro. Voor fiscale partners geldt een dubbele heffingsvrije grens van 60.720 euro.

In sommige situaties kom je echter in aanmerking voor een vrijstelling, waardoor de heffingsvrije grens hoger ligt. In dat geval ligt het maximaal spaargeld belastingvrij dus ook hoger. In 2019 maak je in de volgende gevallen aanspraak op een vrijstelling vermogensbelasting:

  • Groene beleggingen of groene spaarproducten met groencertificaat. Deze extra vrijstelling bedraagt maximaal 58.539 euro per persoon.
  • Geld dat je spaart voor een aanvullend pensioen op een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. De Belastingdienst rekent het saldo van deze pensioenspaarrekening niet tot je eigen vermogen, waardoor je hierover geen belasting betaalt.

Hoeveel je maximaal belastingvrij kunt sparen, hangt dus niet alleen af van de heffingsvrije grens, maar ook van het feit of je in aanmerking komt voor een vrijstelling.

Maximaal belastingvrij sparen – Heffing

Over het eigen vermogen boven de heffingsvrije grens betaal je vermogensrendementsheffing. Vanaf 2018 wordt de grondslag sparen en beleggen in box 3 toegerekend aan een spaardeel en een beleggingsdeel. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van drie belastingschijven. Over het spaardeel en het beleggingsdeel wordt in 2019 een forfairtair rendement van respectievelijk 0,13% en 5,60% in aanmerking genomen in box 3. 

Grondslag sparen en beleggenSpaardeel
0,13%
Beleggingsdeel 
5,60%
Forfairtair rendement
Tot en met € 71.65067%33%1,9351%
Van € 71.650 t/m € 989.73621%79%4,4513%
Vanaf € 989.7360%100%5,60%

Let op: Tot 2012 bepaalde de Belastingdienst de hoogte van het eigen vermogen aan de hand van twee peildata: 1 januari en 31 december. Vanaf 2012 wordt alleen nog maar op 1 januari naar de hoogte van het eigen vermogen gekeken. Het eigen vermogen op 1 januari is dus bepalend voor de te betalen belasting.

Het maximale rendement over je spaargeld?Vergelijk zelf eenvoudig alle spaarrekeningen en vind direct online de bank met de hoogste rente! Rente spaarrekening vergelijken >>