Maximaal belastingvrij sparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoeveel mag je maximaal belastingvrij sparen?

Iedereen mag tot een bepaald bedrag belastingvrij sparen. De Belastingdienst bepaalt elk jaar opnieuw de hoogte van dit maximale belastingvrije spaarbedrag. De heffingsvrije grens voor 2023 is 57.000 euro. Voor fiscale partners geldt een dubbele heffingsvrije grens van 114.000 euro. Spaar je meer dan deze grens, dan betaal je vermogensrendementsheffing.

Spaarrekeningen vergelijken?Vergelijk het grootste aanbod spaarrekeningen en stap over naar de bank met de hoogste rente en beste voorwaarden!
Sparen vergelijken >>

Let op: Hoeveel vermogensrendementsheffing je betaalt hangt niet alleen af van je spaargeld, maar van je eigen vermogen. Hieronder vallen ook beleggingen, schulden en een tweede huis.

Vrijstelling spaargeld belasting

Soms kom je ook in aanmerking voor vrijstellingen, waardoor je heffingsvrije grens hoger ligt. Dat betekent dat je dus een groter bedrag belastingvrij mag sparen.

Je maakt in de volgende gevallen aanspraak op een vrijstelling vermogensbelasting:

  • Groene beleggingen of spaarproducten mét groencertificaat. Een extra vrijstelling van max. 65.072 euro p.p.
  • Aanvullend pensioen op een lijfrenteverzekering of bankspaarrekening. Dit valt niet onder je eigen vermogen en je betaalt hierover dus ook geen belasting.

Hoeveel je maximaal belastingvrij kunt sparen hangt dus niet alleen af van de heffingsvrije grens, maar ook of je in aanmerking komt voor een vrijstelling.

Maximaal belastingvrij sparen – Heffing

Over je eigen vermogen boven de heffingsvrije grens betaal je vermogensrendementsheffing. Om dit te berekenen, kijkt de Belastingdienst in 2023 eerst naar welk deel van je vermogen bestaat uit spaargeld en welke deel bestaat uit beleggingen en overige zaken.

Over het spaardeel berekent de Belastingdienst een fictief rendement. Dit percentage wordt bepaald op basis van de gemiddelde spaarrente in 2023 en is dus pas na afloop van het jaar bekend.

Voor het beleggendeel veronderstelt de fiscus een rendement van 6,17 procent.

Over totaal berekende rendemen betaal je in 2023 vervolgens 32 procent vermogensrendementsheffing.
Spaar tegen de hoogste rente!Vergelijk en open online de best passende spaarrekening met de hoogste rente. Zo loop je geen rendement mis. Spaarrekening vergelijken >>