Zorgtoeslag en vermogen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoeveel eigen vermogen mag je hebben voor zorgtoeslag?

Ben je 18 jaar of ouder, dan moet je verplicht een zorgverzekering afsluiten. Om in de kosten van je zorgverzekering tegemoet te komen, ontvang je zorgtoeslag. Je krijgt echter alleen zorgtoeslag als je inkomen en eigen vermogen lager zijn dan de door de Belastingdienst gestelde grens. Maar hoeveel eigen vermogen en inkomen mag je dit jaar maximaal hebben om in aanmerking te komen voor zorgtoeslag? Lees alles over zorgtoeslag en vermogen in onderstaand artikel.

Zorgtoeslag vermogen - Overzicht

Als je ouder dan de AOW-leeftijd bent geldt er een andere vermogensgrens dan als je jonger dan de AOW-leeftijd bent. Bovendien houdt de Belastingdienst rekening met je inkomen. In onderstaande tabel zie je hoe hoog je eigen vermogen maximaal mag zijn om zorgtoeslag te ontvangen.

Eigen vermogen zorgtoeslag 2023
Maximaal eigen vermogen alleenstaanden€ 127.582
Maximaal eigen vermogen fiscale partners


€ 161.329

Let op: Je eigen vermogen bestaat niet alleen uit je spaargeld, maar ook uit beleggingen en een eventuele tweede woning. Zogenoemd ‘bijzonder vermogen’, zoals het vermogen van een minderjarig (pleeg)kind, is vrijgesteld.

Zorgtoeslag en vermogen - Je inkomen

Naast het eigen vermogen kijkt de Belastingdienst naar je inkomen. Ligt je inkomen in 2023 boven de 38.520 euro (alleenstaanden) of 48.224 euro (fiscale partners), dan heb je geen recht op zorgtoeslag.

Tip! Zet de zorgtoeslag stop wanneer je tijdens het jaar te veel vermogen hebt of wanneer je inkomen stijgt. Zo voorkom je dat je volgend jaar een deel terug moet betalen. Maar andersom geldt hetzelfde: zakt je vermogen of inkomen gedurende het jaar onder de vrijstelling, vraag dan alsnog zorgtoeslag aan voor de rest van het jaar.

Zorgtoeslag eigen vermogen - Fiscale partner

Zoals gezegd geldt er voor fiscale partners een gezamenlijke grens voor het eigen vermogen en inkomen. Partners die getrouwd zijn of die een geregistreerd partnerschap zijn aangegaan, zijn elkaars fiscale partner. Daarnaast ziet de Belastingdienst jullie als fiscale partner wanneer jullie beiden meerderjarig zijn en aan minimaal één van deze voorwaarden voldoen.

Let op: Heb je maar een deel van het jaar een partner? Dan hoef je jullie vermogen en inkomen niet bij elkaar op te tellen. In dat geval geldt voor je de vrijstelling voor alleenstaanden.