Vrijstelling banksparen
Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Welke vrijstellingen gelden er voor banksparen en hoe hoog zijn deze?
Je kunt een bankspaarrekening openen om te sparen voor verschillende doelen. Zo kun je banksparen voor een aanvullend pensioen en de aflossing van je hypotheek. Voor deze vormen van banksparen gelden bepaalde fiscale vrijstellingen. Maar hoe werken deze vrijstellingen van de Belastingdienst precies en hoe hoog zijn de verschillende vrijstellingen?
Banksparen pensioen en belasting
Bij banksparen voor een aanvullend pensioen profiteer je van twee fiscale vrijstellingen. Allereerst rekent de Belastingdienst het saldo op deze bankspaarrekening niet tot je eigen vermogen in box 3, waardoor je hierover geen vermogensrendementsheffing betaalt. Daarnaast betaal je geen inkomstenbelasting in box 1 op het moment dat je bedragen inlegt. Deze betaal je namelijk pas op het moment de bank de bedragen uitkeert.
Om te profiteren van deze vrijstellingen moet je beschikken over jaar- en/of reserveringsruimte. Dit is je pensioentekort van dit jaar plus je pensioentekorten van de afgelopen zeven jaren. Op de site van de Belastingdienst bereken je zelf je eigen jaar- en reserveringsruimte, zodat je direct weet hoeveel jij fiscaal voordelig kunt banksparen voor een aanvullend pensioen.
Tip! In het artikel 'Zelf pensioen opbouwen' vind je meer informatie en handige tips over sparen voor een aanvullend pensioen.
Banksparen Belastingdienst voor aflossing hypotheek
Ook bij bankspaarhypotheken geldt een fiscale vrijstelling. Je kunt namelijk gedurende minimaal 15 jaar belastingvrij sparen voor de aflossing van de hypotheek. Over het vermogen dat je in deze periode opbouwt, betaal je geen vermogensrendementsheffing in box 3. Daarnaast kun je aan het einde van de looptijd (een deel van) de hypotheek belastingvrij aflossen. Bouw je gedurende 15 jaar kapitaal op, dan is een bedrag van 36.600 euro onbelast bij het uitkeren. Spaar je 20 jaar voor de aflossing van de hypotheek, dan bedraagt het vrijgestelde bedrag bij uitkeren 161.500 euro.
Let op: Deze vrijstelling geldt alleen voor bankspaarhypotheken die voor 2013 zijn afgesloten. Heb je op of na 1 januari 2013 een nieuwe bankspaarhypotheek afgesloten? Dan kom je niet voor dit voordeel in aanmerking.
Om van deze vrijstelling gebruik te maken, moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet je een eigen woning bezitten, een eigenwoningschuld hebben en minimaal 15 of 20 jaar aaneengesloten bedragen inleggen op de bankspaarrekening. Hierbij mag de hoogste inleg in één jaar niet meer dan tien keer de laagste jaarinleg bedragen.