Hoogste rendement spaargeld

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe en waar behaal ik het hoogste rendement over mijn spaargeld?

Spaarders die hun geld bij de bank onderbrengen, willen uiteraard sparen met een zo hoog mogelijk rendement. De spaarrente die de bank vergoedt bepaalt voor het belangrijkste deel dit rendement. Maar er zijn ook andere factoren die (negatieve) invloed op het rendement uitoefenen. Welke factoren zijn dat en hoe behaal je uiteindelijk het beste rendement over spaargeld?

Op zoek naar het hoogste rendement? Vergelijk de rente en voorwaarden van alle spaarproducten en vind direct online de spaarrekening met het hoogste rendement. Direct vergelijken >>

Hoog rendement spaargeld en rente

De factor die het rendement positief beïnvloedt, is de rentevergoeding. Doorgaans geldt dat hoe meer vrijheden een spaarproduct biedt, hoe lager de rentevergoeding. Zo biedt een vrij opneembare spaarrekening, een spaarvorm met vrijwel geen beperkende voorwaarden, doorgaans een lagere rente dan een deposito, een spaarproduct met beperkende voorwaarden. Het hoogste rendement op je spaargeld behaal je dus door je spaargeld lang vast te zetten op een deposito tegen de hoogste depositorente. Hier staat wel tegenover dat je tijdens deze periode niet over je geld kunt beschikken.

Tip! Wil jij je geld niet vastzetten op een deposito? Ook dan kun je wellicht meer rendement behalen, namelijk door over te stappen naar de bank met de hoogste rente op een vrij opneembare spaarrekening. Hier kun je direct de actuele rente vergelijken en eenvoudig online overstappen naar de bank van je keuze.

Beste rendement spaargeld – Negatieve factoren

Zoals gezegd beïnvloeden enkele factoren het rendement van spaargeld ook negatief . Naast de inflatie, waar je geen invloed op hebt, zijn dat de kosten van het spaarproduct en de vermogensrendementsheffing.

De kosten van een spaarproduct bestaan onder meer uit het verplicht openen van een betaalrekening, waarvoor banken kosten in rekening brengen. Echter, het is niet bij alle banken verplicht om een betaalrekening te openen als je een spaarrekening opent. Omdat de kosten voor een betaalrekening behoorlijk oplopen, is het verstandig te controleren of de bank je verplicht er ook een betaalrekening te openen.

Hoog rendement sparen en vermogensrendementsheffing

Tot slot speelt ook de vermogensrendementsheffing een rol. Dat is de belasting die je betaalt wanneer het eigen vermogen boven de heffingsvrije grens uitkomt. Op de hoogte van deze belasting en de hoogte van het heffingsvrije vermogen heb je geen invloed. In sommige gevallen kom je echter wel in aanmerking voor een vrijstelling. Dat houdt in dat je over een lager bedrag belasting betaalt. In het artikel ‘Vrijstelling vermogensbelasting’ lees je van welke vrijstellingen je gebruik kunt maken om zo min mogelijk belasting te betalen.

Behaal jij nu het hoogste rendement over je spaargeld?Vergelijk spaarproducten en zie direct hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste rente en beste voorwaarden. Open binnen twee minuten online de spaarrekening van je keuze en loop niet langer onnodig rendement mis. Rente spaarrekening vergelijken >>
Tags: Rendement