Rendement vermogen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Welk rendement krijg je over je vermogen?

Iedereen die geld spaart en op die manier vermogen heeft, wil natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement behalen. De spaarrente die de bank vergoedt bepaalt grotendeels dit rendement. Hoe hoger de spaarrente, hoe hoger het rendement. Maar naast de rente spelen ook andere factoren een rol. Welke factoren dit zijn en hoe je het hoogste rendement op spaargeld behaalt, lees je in dit artikel.

Op zoek naar het hoogste rendement? Kies dan voor de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden! Vergelijk alle banken, open de rekening van je keuze en loop niet langer rente-inkomsten mis. Vergelijk en open direct >>

Rendement vermogen - Rente

De factor die het rendement beïnvloedt en waar je zelf enigszins invloed op hebt, is de rente. De hoogte van de spaarrente hangt af van de spaarvorm en de aanbieder. Je kunt stellen dat hoe meer vrijheid de spaarvorm biedt, hoe lager de rente.

Een vrij opneembare spaarrekening biedt doorgaans de laagste rente. Het voordeel van deze spaarvorm is dat deze doorgaans geen beperkende voorwaarden kent. Je kunt namelijk onbeperkt bedragen storten en opnemen. Maar ook bij de vrij opneembare spaarrekeningen zijn de renteverschillen onderling enorm. Overstappen naar de bank met de hoogste rente levert je al snel enkele tientje per jaar aan rendement op.

Vermogen rendement en beperkende voorwaarden

Een spaarvorm met beperkende voorwaarden biedt normaal gesproken een hogere rente en levert dus een hoger rendement op. Maar beperkende voorwaarden zorgen er wel voor dat het spaarproduct in bepaalde situaties minder geschikt is. Zo zijn er bijvoorbeeld spaarproducten waar een minimuminleg is vereist of waar je periodiek een bedrag moet inleggen.

Deposito sparen is wellicht het meest bekende voorbeeld van sparen met beperkende voorwaarden. Je kunt bij deze spaarvorm niet vrij over je geld beschikken. Je geld staat namelijk voor een bepaalde periode vast op een geblokkeerde rekening. Daarentegen biedt een spaardeposito over het algemeen wel een relatief hogere spaarrente dan een spaarrekening. Indien je je spaargeld voor een wat langere tijd kunt missen, is een deposito een interessante optie.

Tip! Wil je een deposito openen? Ga voor het maximale rendement! Vergelijk eerst de deposito's van alle banken en vind direct online de hoogste deposito rente.

Hoogste rendement vermogen en inflatie

Naast de spaarrente die de bank vergoedt, spelen ook de inflatie en de vermogensrendementsheffing een rol. Inflatie is een waardevermindering van geld die ontstaat door prijsstijgingen. Is er sprake van een hoge inflatie? Dan kun je in die periode met hetzelfde geld minder kopen dan in de periode met een lagere inflatie. Inflatie zorgt er dus voor dat het rendement op spaargeld afneemt.

Rendement op vermogen - Vermogensrendementsheffing

Naast de spaarrente en de inflatie is de vermogensrendementsheffing van invloed op het rendement op spaargeld. De vermogensrendementsheffing is de belasting die je betaalt over je eigen vermogen. Iedere Nederlander met een eigen vermogen dat groter is dan de heffingsvrije grens, betaalt rendementsheffing. De vermogensrendementsheffing zorgt, wanneer je veel spaargeld bezit, er dus voor dat het uiteindelijke rendement flink afneemt.

Haal jij het maximale rendement op je spaargeld?Nederlanders laten jaarlijks ruim 1 miljard euro aan spaarrente liggen. Hoeveel extra rendement behaal jij door over te stappen naar de spaarrekening met de hoogste rente? Maak direct online een vergelijking en stap binnen twee minuten online over. Rente spaarrekening vergelijken >>
Tags: Rendement