Sparen tips

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Welke tips helpen me om slim te sparen?

Iedere Nederlander heeft wel een spaarrekening met spaargeld erop, de een wat meer dan de ander. Maar hoeveel spaargeld je ook hebt, je wilt natuurlijk een zo hoog mogelijk rendement hierover behalen. Daarom lees je in dit artikel enkele tips den tricks ie je helpen het maximale uit je spaargeld te halen!

Loop geen rente mis! Vergelijk alle spaarrekeningen, open online de rekening met de hoogste rente en beste voorwaarden en verzeker je van het hoogste rendement. Rente spaarrekening vergelijken >>

Spaar tips – Kies de juiste spaarvorm

Allereerst is het belangrijk te kiezen voor een spaarvorm die past bij je financiële situatie en je spaardoel. Zo is een vrij opneembare spaarrekening geschikt om te sparen voor een financiële buffer. Een deposito open je daarentegen wanneer je op dit moment al een bepaald bedrag bij elkaar hebt gespaard, maar het spaardoel verder in de toekomst ligt.

De vrij opneembare spaarrekening en het spaardeposito zijn de twee meest voorkomende spaarvormen. Daarnaast zijn er nog enkele andere spaarvormen die specifiek bij een bepaald spaardoel horen. Zo is een bankspaarrekening geschikt voor het opbouwen van een aanvullend pensioen, en zijn er kinderspaarrekening om je kind om te leren gaan met geld. Meer informatie over de verschillende spaarvormen lees je in het artikel ‘Spaarmogelijkheden’.

Sparen tips tricks – Vergelijk spaarproducten

Heb je de spaarvorm gekozen die past bij je spaardoel en je financiële situatie? Dan is het verstandig de spaarproducten te vergelijken, om zo de spaarrekening te vinden met de hoogste rente en beste voorwaarden. Omdat banken de rentepercentages van veel spaarrekeningen regelmatig wijzigen, is het slim dit regelmatig te doen. Alleen op die manier ben je verzekerd van het hoogst mogelijke rendement.

Tip! Start hier direct met vergelijken en vind de spaarrekening met de hoogste rente!

Slim sparen tips – Spaardoel en automatisch sparen

Daarnaast is het verstandig van tevoren je spaardoel te bepalen. Wanneer je voor een specifiek doel spaart, spaar je vaak gemotiveerder dan wanneer je ‘zomaar’ spaart. Bovendien weet je dan precies hoeveel geld je bij elkaar moet sparen om je doel te bereiken.

Je kunt er ook voor kiezen om elke maand automatisch te sparen voor het spaardoel. Dit houdt in dat je elke maand een vast bedrag op je spaarrekening zet. Hierdoor spaar je dus op een vast moment en is de verleiding minder groot om het geld aan andere zaken uit te geven.

Tip! Open voor elk spaardoel een aparte spaarrekening of maak een apart spaarpotje aan binnen je huidige spaarrekening. Zo houd je het spaargeld voor het doel gescheiden van het overige spaargeld.

Tips voor sparen – Bankvergunning

Tot slot is het goed om de bankvergunning van de bank te controleren. Beschikt een bank over een bankvergunning van De Nederlandsche Bank? Dan voldoet hij aan de eisen van DNB en valt de bank onder het depositogarantiestelsel. Dit garantiestelsel garandeert in geval van faillissement spaartegoeden tot 100.000 euro. Sparen bij een bank met een DNB bankvergunning is dus een stuk veiliger.

Gouden tip: Ga voor het maximale rendement!Nederlanders laten jaarlijks ruim 1 miljard aan spaarrente liggen door te sparen bij een bank met een lage rente. Hoeveel spaarrente loop jij onnodig mis? Vergelijk online de rente en voorwaarden van alle banken en open direct de spaarrekening met het hoogste rendement. Direct vergelijken >>