Depositogarantiestelsel België
Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Hoe werkt het depositogarantiestelsel van België?
België kent, net als Nederland, een eigen depositogarantiestelsel: de Belgische collectieve garantieregeling. Mocht een bank met een Belgische bankvergunning failliet gaan, dan kun je als spaarder dus gebruik maken van dit depositogarantiestelsel. Maar hoe werkt dit depositogarantiestelsel precies en welke banken vallen er onder?
Uitleg depositogarantiestelsel België
Het depositogarantiestelsel van België garandeert, net als het Nederlandse garantiestelsel, spaartegoeden tot 100.000 euro. Mocht je sparen bij een Belgische bank en deze bank gaat failliet, dan krijg je je spaargeld dus tot 100.000 euro terug. De Belgisch Collectieve Garantieregeling geldt per rekeninghouder en per bank. De vergoeding vanuit het Belgisch depositogarantiestelsel is dus exact hetzelfde als in Nederland.
Spaarders met geld op een spaarrekening bij een failliete Belgische bank kunnen contact opnemen met het Bijzonder Beschermingsfonds. Bij dit fonds kun je een claim indienen. Het Bijzonder Beschermingsfonds streeft ernaar om binnen 20 werkdagen na ontvangst van de aanvraag het spaargeld terug te geven.
Belgische collectieve garantieregeling – Welke banken?
Zoals gezegd vallen alle banken met een Belgische bankvergunning onder de Collectieve Garantieregeling. Sparen in België, of sparen bij een Belgische bank die actief is in Nederland, is dus net zo veilig als sparen bij een Nederlandse bank.
Sparen bij een Belgische bank in Nederland?Open dan een spaarrekening bij Argenta! Vergelijk online de rente en voorwaarden van Argenta met die van Nederlandse banken en je ziet direct of sparen bij deze Belgische bank het hoogste rendement over je spaargeld oplevert.
Direct vergelijken >>