Sparen in België

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Kun je als Nederlander sparen in België en zo ja, waar moet je op letten?

Wanneer de spaarrente in België hoger ligt dan in Nederland, loont het de moeite om je spaargeld in België onder te brengen. Maar kun je als Nederlander wel sparen in België en zo ja, waar moet je dan rekening mee houden?

Kun je geen spaarrekening openen in België? Spaar dan tegen het hoogste rendement in Nederland! Vergelijk online alle spaarbanken in Nederland, open de spaarrekening met de hoogste rente en loop niet langer rente-inkomsten mis. Vergelijk en open direct >>

Kun je sparen in België?

Bij de meeste Belgische banken is het moeilijk om als Nederlander een spaarrekening te openen. Zij stellen namelijk als voorwaarde dat je in België moet wonen. Ook bij de van oorsprong Nederlandse banken die in België actief zijn, zoals Rabobank en NIBC Direct, is het doorgaans niet mogelijk om als Nederlander een rekening te openen.

Heb je een woning in België maar beschik je niet over de Belgische nationaliteit? Dan is het vaak wel mogelijk om een spaarrekening te openen.

Getrouwheidspremie sparen Belgïe

Houd er wel rekening mee dat Belgische banken bij het bepalen van de spaarrente gebruik maken van een basisrente en een getrouwheidspremie. De basisrente is de rente die altijd over het spaargeld vergoed wordt. De getrouwheidspremie wordt alleen uitgekeerd over het saldo dat een jaar lang op de rekening staat.

Tip! Wil je de spaarrentes van Belgische spaarbanken vergelijken? Op Spaargids.be staan de rentepercentages van alle spaarvormen in België weergegeven.

Sparen België en depositogarantiestelsel

Alle spaarbanken met een Belgische bankvergunning vallen onder het Belgisch depositogarantiestelsel, de Belgische Collectieve Garantieregeling. Deze regeling werkt hetzelfde als het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB). Het garandeert namelijk, in geval van faillissement van een bank, spaartegoeden tot 100.000 euro per rekeninghouder per bankvergunning.

Sparen België en belasting

Spaarders met geld in het buitenland zijn verplicht om dit saldo bij de Nederlandse Belastingdienst op te geven. Dit spaargeld valt, net als spaargeld bij een Nederlandse bank, in box 3 van het Nederlands belastingstelsel. Je betaalt dus in principe gewoon in Nederland belasting over spaargeld in België. Bij de meeste Belgische banken betaal je als Nederlander, 30 procent bronbelasting over je rendement. Je kunt hier vrijstelling voor aanvragen of dit later verrekenen met de belasting die je in Nederland zou moeten betalen over je vermogen.

Nederlanders laten jaarlijks ruim 1 miljard euro aan spaarrente liggen!Haal jij het maximale uit je spaargeld? Vergelijk spaarrekeningen online en zie direct hoeveel extra rendement jij behaalt door over te stappen naar de bank met de hoogste spaarrente. Direct vergelijken >>