Sparen of beleggen?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer kies je voor sparen en wanneer voor beleggen?

Twijfel je om een deel van je spaargeld te beleggen, dan is het verstandig om bij jezelf te raden te gaan wat het doel is waarvoor je vermogen wilt opbouwen, wat het risico is dat je wilt of kunt lopen, wat het rendement is dat je wilt halen en wat de kosten zijn die je moet betalen. Maar wanneer kun je nu het beste kiezen voor sparen en wanneer voor beleggen?

Kies je voor sparen? Loop dan geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle spaarrekeningen en open direct online de spaarrekening met de hoogste rente en beste voorwaarden. Vergelijk en open direct >>

Sparen of beleggen? - Voordelen sparen

Het voordeel van sparen is dat je weet waar je aan toe bent. Sparen is een veilige keuze: je behaalt namelijk nooit een negatief rendement en het depositogarantiestelsel garandeert je spaartegoed. Deze zekerheid geeft beleggen niet. Wil of kun je dus geen risico lopen, dan is sparen de beste optie.

Daarnaast zijn de kosten van een spaarproduct normaal gesproken laag. Bij de meeste banken is een spaarrekening openen namelijk gratis. Je betaalt bij sommige banken alleen voor het aanhouden van een verplichte betaalrekening.

Sparen of beleggen - Voordelen beleggen

Bij beleggen bestaat de kans dat je een hoger rendement haalt, maar tegelijkertijd levert beleggen mogelijk een negatief rendement op. Je weet van tevoren dus dat het risico bestaat dat je geen winst of zelfs verlies maakt. Maar daar staat tegenover dat je ook een hoger rendement kan behalen.

Beleggen biedt je echter wel de mogelijkheid je risico’s te verkleinen, bijvoorbeeld door je beleggingsportefeuille te spreiden. Zo kun je kiezen voor beleggingen in aandelen van verschillende bedrijven of tussen verschillende sectoren. Maar je kunt er ook voor kiezen om te beleggen in:

  • Obligaties
  • Liquiditeiten
  • Vastgoed
  • Beleggingsfondsen
  • Crypto

Doorgaans geldt bij beleggen dat hoe kleiner het risico is om de geld kwijt te raken, hoe lager het maximaal te behalen rendement. Het is in elk geval belangrijk je goed te verdiepen in de beleggingswereld, zodat je weloverwogen keuzes kunt maken.

Let op: Ben je van plan om te gaan beleggen? Houd dan rekening met de kosten die hierbij komen kijken. Deze kosten (beheerkosten, transactiekosten e.d.) zorgen voor een lager rendement.

Sparen of beleggen, of sparen en beleggen?

Je kunt eigenlijk stellen dat bij de keuze tussen sparen en beleggen de belangrijkste afweging is hoeveel risico je wilt of kunt lopen in ruil voor het mogelijke rendement. Beleggen levert mogelijk meer op dan sparen, maar sparen is veiliger dan beleggen. Daarnaast spelen de kosten een rol: een spaarproduct is vaak goedkoper dan een beleggingsproduct.

Tevens is het doel waarvoor je wilt sparen of beleggen belangrijk bij de keuze. Wil je bijvoorbeeld geld achter de hand houden voor als je wasmachine stuk gaat? Dan is een spaarrekening een goede optie. Je kunt dan immers snel en eenvoudig geld opnemen. Dat is bij beleggen een stuk moeilijker. Beleggen is meer geschikt voor als je het geld pas over een tijdje nodig hebt.

Je kunt er natuurlijk ook voor kiezen tegelijkertijd te sparen en te beleggen. Zet bijvoorbeeld een deel van je geld op een spaarrekening en beleg een ander deel. Sommige banken hebben hier zelfs speciale rekeningen voor. Het voordeel van sparen en beleggen is dat je spaart met een stuk zekerheid, maar dat tegelijkertijd de kans op een hoger rendement aanwezig is.

Haal het maximale uit je spaargeld!Nederlanders laten jaarlijks ruim 1 miljard aan rente liggen door te sparen bij een grootbank. Hoeveel spaarrente loop jij onnodig mis? Vergelijk de rente en voorwaarden van alle banken en open direct online de spaarrekening met de beste rente. Rente spaarrekening vergelijken >>