Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Hoe werkt de AEX spaarrekening?
AEX sparen is een spaarvorm waarbij de bank de rente van de spaarrekening koppelt aan de AEX index. Simpel gezegd komt het er op neer dat de beursindex AEX het rendement van de AEX spaarrekening bepaalt. Daarom wordt AEX sparen ook wel indexsparen genoemd. In dit artikel lees je hoe AEX sparen precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn.
Let op: ABN AMRO is per 1 september 2014 gestopt met het aanbieden van de AEX spaarrekening. Je kunt dit product nu bij geen enkele bank meer openen.
Je spaargeld toch vastzetten? Open een deposito! Vergelijk de rente en voorwaarden van deposito's en sluit het deposito van je keuze direct online af. Vind hier de hoogste deposito rente >> AEX spaarrekening – Hoe werkt dat?
Een AEX spaarrekening heeft wel wat weg van een spaardeposito. Een kenmerk van AEX sparen is namelijk dat het geld voor zes maanden vaststaat. Heb je het geld tussentijds toch nodig, dan betaal je een boete.
Een van de verschillen met een gewoon spaardeposito is de rentvergoeding. Zoals gezegd hangt de spaarrente van de AEX rekening af van de stand van de AEX. Om te bepalen welk rentepercentage je ontvangt, kijkt de bank (voorheen dus ABN AMRO) naar de stand van de AEX op twee momenten. Het eerste moment is de slotstand van de AEX op de eerste dag van de zes maanden dat jet het geld vast zet. Het tweede moment is de slotstand van de 25e dag van de zesde maand. Het percentage dat de AEX in de tussentijd is gestegen, ontvang je als rentevergoeding.
De maximale variabele rente van het AEX sparen bedraagt 5 procent. Is de AEX in zes maanden tijd meer dan 5 procent gestegen? Dan nog ontvang je 5 procent rente. Is de AEX gedaald of gelijk gebleven, dan ontvang je geen rente. Je raakt in dat geval echter ook geen geld kwijt, zoals met beleggen wel het geval is.
Let op: De genoemde rentepercentages zijn gebaseerd op jaarbasis. Je ontvangt de rente echter niet per jaar, maar per halfjaar. Wanneer de maximale rentevergoeding op jaarbasis 5 procent bedraagt, ontvang je na zes maanden dus een maximale rente van 2,5 procent. Heeft de AEX in zes maanden tijd bijvoorbeeld een winst van 4 procent geboekt? Dan ontvang je 2 procent rente over dat half jaar.
AEX sparen – Wanneer is het slim?
Het is van tevoren moeilijk te voorspellen of het slim is om een AEX spaarrekening te openen. Verwachten beleggingsexperts dat de AEX de komende maanden stijgt? Dan is het interessant om het spaargeld op een AEX spaarrekening te zetten. De maximale spaarrente die je ontvangt als de AEX voldoende stijgt, is namelijk veel hoger dan de hoogste op een spaarrekening op een gewone spaarrekening of spaardeposito.
Tip! Resultaten uit het verleden bieden natuurlijk geen garantie voor de toekomst. Toch is het interessant om te kijken wat de opbrengsten van de AEX spaarrekening uit het verleden zijn. Op de site van ABN AMRO staat daarom een overzicht met alle uitgekeerde rentes tot nu toe.
AEX rekening - Voor- en nadelen
DE AEX spaarrekening kent een aantal voor- en nadelen waar je als spaarder rekening mee dient te houden. Het eerste voordeel is de kans op een hoog rendement. En in tegenstelling tot beleggen is het spaargeld bij AEX sparen gegarandeerd. De kans op negatief rendement is namelijk uitgesloten. Bovendien valt de AEX spaarrekening onder het depositogarantiestelsel, dat spaartegoeden tot 100.000 euro garandeert.
Eén van de nadelen van AEX sparen is dat de hoogte van het rendement afhangt van de grillen van de beurs. Net als bij beleggen is een rendement dus niet gegarandeerd. Maakt de AEX een mindere periode door? Dan kan het zomaar zijn dat je geen rente ontvangt. Met een spaarrekening ben je er daarentegen wel zeker van dat je altijd rente ontvangt. Bovendien moet je het spaargeld op een AEX spaarrekening voor zes maanden vastzetten. Het geld is dus niet vrij opneembaar.