Financiële buffer

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is een financiële buffer en hoe hoog moet deze zijn?

Een financiële buffer is een bedrag dat eigenlijk altijd op je spaarrekening moet staan voor het geval je onverwachtse uitgaven moet doen. Een financiële reserve zorgt er namelijk voor dat je niet bij iedere onverwachte kostenpost een lening moet afsluiten. Maar een financiële buffer is ook handig om de dure maanden (maanden met veel uitgaven) of de arme maanden (maanden met weinig inkomsten) door te komen. Maar hoe hoog moet je financiële buffer ongeveer zijn en hoe spaar je het beste voor een financiële buffer?

Wil je een hoog rendement? 
Vergelijk dan nu online alle spaarrekeningen en open de rekening met de hoogste rente voor je financiële buffer. Direct vergelijken >>

Financiële buffer berekenen

Het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud) heeft richtlijnen opgesteld over de hoogte van je financiële buffer. Hoe hoog deze precies moet zijn, hangt onder meer af van je gezinssamenstelling, inkomen, type woning en de waarde hiervan en eventueel de dagwaarde van je auto. Een alleenstaande in een huurwoning die geen auto bezit, heeft bijvoorbeeld een lagere financiële buffer nodig dan een echtpaar met drie kinderen in een koopwoning.

Hieronder vind je enkele voorbeelden van de hoogte van de financiële buffer in verschillende situaties.

GezinssituatieType woningWaarde autoHoogte buffer
AlleenstaandeHuurwoning-3.550 euro
Echtpaar zonder kinderenKoopwoning5.000 euro4.000 euro
Gezin met twee kinderenKoopwoning10.000 euro5.000 euro

Tip! Wil je weten welke financiële buffer voor jou verstandig is? Gebruik dan de bufferberekenaar van het Nibud.

Financiële buffer spaargeld – Op wat voor rekening?

Sparen voor een financiële buffer doe je op een vrij opneembare spaarrekening. Deze spaarvorm kent namelijk geen beperkende voorwaarden. Je kunt op ieder gewenst moment bedragen storten en opnemen. Mocht je dus geconfronteerd worden met onverwachte uitgaven, dan kun je direct over het geld beschikken.

Sparen voor een financiële buffer?Spaar op de rekening met de hoogste rente en loop geen rendement mis! Vergelijk direct online de spaarrekeningen van alle banken en open binnen twee minuten de spaarrekening van je keuze. Rente spaarrekening vergelijken >>