Reserveringsruimte

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is reserveringsruimte en hoe bereken je reserveringsruimte?

Bouw je via je werkgever geen of onvoldoende pensioen op, dan heb je een pensioentekort. Dit tekort kun je aanvullen door zelf een aanvullend pensioen op te bouwen. Het bedrag dat je fiscaal voordelig mag sparen, noem je jaarruimte. Je mag je jaarruimte echter ook op een later moment benutten, via je reserveringsruimte. Dit is een optelsom van de niet benutte jaarruimte van de afgelopen zeven jaar.

Reserveringsruimte benutten? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle pensioenspaar-rekeningen en open online de rekening met het hoogste rendement. Vergelijk direct >>

Reserveringsruimte 2015

Je reserveringsruimte van 2015 bestaat dus uit je jaarruimtes van 2008 t/m 2014, min de bedragen die je in deze jaren al hebt ingelegd. Heb je in 2015 zowel jaar- als reserveringsruimte? Gebruik dan eerst je reserveringsruimte. Op die manier maak je eerst de niet benutte jaarruimte van het oudste jaar op. De jaarruimte van 2015 kun je dan in de toekomst nog benutten.

Maximale reserveringsruimte

Aan de hoogte van de reserveringsruimte zit een maximum gebonden. Met de rekenhulp van de Belastingdienst bereken je eenvoudig wat jouw maximale jaar- en reserveringsruimte is. 

Zelf een aanvullend pensioen opbouwen?Maak dan direct een vergelijking en vind de producten die in jouw situatie de hoogste rente en beste voorwaarden bieden. De pensioenrekening van je keuze open je vervolgens eenvoudig online binnen enkele minuten. Pensioensparen vergelijken >>