Ontslagvergoeding banksparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Tot 2014 hadden werknemers die een ontslagvergoeding ontvingen bij hun ontslag de mogelijkheid deze fiscaal vriendelijk onder te brengen op een bankspaarrekening. De stamrechtvrijstelling hiervoor is echter afgeschaft, waardoor dit nu niet meer mogelijk is. Hoe het nu precies zit met je ontslagvergoeding en hoe de vrijstelling voor banksparen tot 2014 werkte, lees je in dit artikel.

Je ontslagvergoeding sparen? Stort het op een deposito en profiteer van een hogere rente! Vergelijk en vind hier direct de hoogste deposito rente >>

Ontslagvergoeding sparen

Ontvang je nu een ontslagvergoeding, dan keert je ex-werkgever deze direct uit op je rekening. Je betaalt dan direct inkomstenbelasting. Dit is nadelig, omdat je ontslagvergoeding bovenop je salaris komt en daardoor in de voor jou hoogst geldende belastingschrijf valt. Bovendien behoort je ontslagvergoeding gewoon tot je eigen vermogen in box 3. 

Tip! Ontvang jij een ontslagvergoeding en weet je niet goed wat je ermee wilt gaan doen? In het artikel 'Wat te doen met ontslagvergoeding?' vind je enkele handige tips. Als je ervoor kiest de ontslagvergoeding te sparen, lees dan hier enkele tips voor hoog rendement sparen!

Banksparen ontslagvergoeding tot 2014

Tot 2014 kon je een ontslagvergoeding op een geblokkeerde bankspaarrekening storten. Je kon er vervolgens voor kiezen de ontslagvergoeding direct in periodes uit te laten keren, bijvoorbeeld als aanvulling op een WW-uitkering. Een andere optie was om de ontslagvergoeding enige tijd te laten staan en verder te laten renderen. De periodieke uitkeringen starten dan op de vooraf met de bank besproken einddatum, bijvoorbeeld op het moment dat je met pensioen gaat.

Voor- en nadelen banksparen ontslagvergoeding tot 2014

Het voordeel van een ontslagvergoeding banksparen was dat de Belastingdienst niet direct inkomstenbelasting hief over de ontslagvergoeding. Deze belasting betaalde je pas op het moment de bank de bedragen uitkeerde. Daarnaast behoorde je ontslagvergoeding op de bankspaarrekening niet tot je eigen vermogen in box 3. Dit had als voordeel dat je hier geen vermogensrendementsheffing over betaalde.

Daar stond tegenover dat het openen van een bankspaarrekening flink wat kosten met zich meebracht, zoals advies-, openings- en uitkeringskosten.

Wil jij je ontslagvergoeding sparen?Loop dan niet onnodig rente-inkomsten mis! Vergelijk online de rente en voorwaarden van alle spaarproducten en vind direct de rekening met het hoogste rendement. Hoogste rente op spaarrekening >>