Ontslagvergoeding belasting

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoeveel belasting betaal je over je ontslagvergoeding?

Tot 2014 kon je als ontslagen werknemers je ontslagvergoeding op een bankspaarrekening of in een stamrecht bv onder te brengen. Nu de stamrechtvrijstelling is afgeschaft, stort je ex-werkgever de ontslagvergoeding direct op je spaarrekening. Maar hoeveel belasting betaal je nu precies over je ontslagvergoeding en hoe zat het met de oude regelgeving?

Ontslagvergoeding sparen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle banken en vind direct de bank die de hoogste rente over je ontslagvergoeding geeft. Rente spaarrekening vergelijken >>

Ontslagvergoeding belasting

Sinds 2014 keert je ex-werkgever dus direct je ontslagvergoeding uit. Omdat de ontslagvergoeding in box 1 (inkomsten uit werk en woning) valt, betaal je het belastingtarief dat in deze box op jou van toepassing is. Hoeveel inkomstenbelasting je precies betaalt, hangt dus onder meer af van de hoogte van je ontslagvergoeding en je andere inkomen in het betreffende jaar. In onderstaande tabel zie je de belastingschijven zoals deze in 2023 gelden.

BelastingschijfLoonBelasting
BasistariefTot € 73.03136,96%
ToptariefVanaf € 73.03149,50%


Ontslagvergoeding belasting tot 2014

Tot 2014 kon je je ontslagvergoeding op een bankspaarrekening, in een lijfrenteverzekering of in een stamrecht bv laten storten. In dat geval ontving je direct of in de toekomst de ontslagvergoeding in termijnen. Je betaalde pas belasting op het moment dat je uitkeringen ontving. Afhankelijk van je persoonlijke situatie leverde dat een fiscaal voordeel op. Dit was bijvoorbeeld het geval wanneer je de ontslagvergoeding liet uitkeren in een jaar dat je in een lager tarief viel, omdat je in dat jaar over minder inkomen beschikte.

Het in termijnen uitkeren van een ontslagvergoeding kon, afhankelijk van de hoogte van de ontslagvergoeding en het eigen vermogen, bovendien een besparing op de vermogensrendementsheffing opleveren. Liet je de ontslagvergoeding namelijk in één keer uitbetalen, dan nam het eigen vermogen toe. Komt dit vermogen boven de heffingsvrije grens uit, dan betaalde je vermogensrendementsheffing. De Belastingdienst rekende je ontslagvergoeding op een bankspaarrekening echter niet tot je eigen vermogen in box 3, waardoor je hier dus geen vermogensrendementsheffing over betaalde.

Loop geen rente-inkomsten mis!Vergelijk snel online alle spaaraanbieders en kies de bank met de hoogste rente en beste voorwaarden. Haal het meeste rendement uit je ontslagvergoeding! Sparen hoogste rente >>