FOR banksparen

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is het verschil tussen de fiscale oudedagsreserve en banksparen?

Als ondernemer kun je vaak geen gebruik maken van een collectieve pensioenregeling. Toch is het ook dan belangrijk te sparen voor een aanvullend pensioen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden, waaronder de fiscale oudedagsreserve (FOR) en banksparen. Maar wat zijn de verschillen en hoe kun je je FOR omzetten naar banksparen?

Verschil fiscale oudedagsreserve en banksparen

Het verschil tussen de fiscale oudedagsreserve en banksparen is dat het geld bij de fiscale oudedagsreserve in de onderneming blijft. Het gereserveerde bedrag blijft namelijk op de balans van de onderneming staan. Maar hierin schuilt ook direct het risico. Gaat je onderneming failliet, dan gebruikt de curator je oudedagsreserve om schuldeisers te betalen.

Als ondernemer kun je ervoor kiezen de FOR, zolang deze op de balans staat, te herinvesteren, waardoor de omzet mogelijk toeneemt. Anders dan bij banksparen ben je namelijk niet verplicht het geld daadwerkelijk voor je pensioen apart op een rekening te zetten.

Let op:
 Een ander punt waarin de FOR verschilt van banksparen is het maximaal op te bouwen bedrag. Het bedrag dat je als zelfstandig ondernemer jaarlijks maximaal mag opbouwen met de FOR, wordt ieder jaar opnieuw door de Belastingdienst bepaald. Dit jaar bedraagt het maximale bedrag 9,44 procent van de winst, met een maximum van 9.395 euro. Bij banksparen daarentegen bepaalt je jaarruimte het maximaal bedrag dat je mag inleggen. Deze ligt mogelijk hoger of lager liggen dan het maximale bedrag dat je met de FOR opzij kunt zetten. Je jaarruimte bereken je eenvoudig op de site van de Belastingdienst.

FOR omzetten in banksparen

Als je het prettig vindt om de oudedagsvoorziening ook echt op te gaan bouwen en buiten het bedrijf te brengen, dan kun je beslissen de FOR om te zetten naar een bankspaarrekening of lijfrenteverzekering. Op dat moment verdwijnt de FOR dus van de balans van de onderneming.

Het omzetten van je FOR naar banksparen verloopt in twee stappen. Allereerst laat je de FOR vrijkomen uit de onderneming, waarna je het direct doorstort naar een bankspaarrekening. In dat geval betaal je namelijk geen extra belasting.