Belastingvrij schenken

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoeveel mag je belastingvrij schenken aan kind?

Dit jaar mogen ouders 6.604 euro belastingvrij schenken per kind. Schenk je een hoger bedrag, dan betaalt je kind schenkbelasting. De Belastingdienst heft 10 procent schenkbelasting over het deel van de schenking tot 128.750 euro. Over het deel van de schenking boven dit bedrag betaalt je kind 20 procent schenkbelasting.

Belastingvrij schenken 2021

Voor 2021 gelden onderstaande bedragen voor belastingvrij schenken:

Beasltingvrij schenken aan...2021
Kinderen€ 6.604
Kinderen 18 tot 40 (eenmalig)€ 26.881
Kinderen 18 tot 40 (eenmalig) voor studie€ 55.996
Kinderen 18 tot 40 (eenmalig) voor aanschaf of verbetering huis€ 105.302
Overige ontvangers (Kleinkinderen, zus, broer, etc.)€ 3.244


Belastingvrij schenken – Verhoogde schenkingsvrijstelling

Is je kind tussen de 18 en 40 jaar? Dan mag je eenmalig meer belastingvrij schenken. Dit jaar is de eenmalig verhoogde belastingvrije schenking 26.881 euro. De eenmalige verhoogde schenkingsvrijstelling aan kinderen tussen de 18 en 40 groeit naar 55.996 euro als het kind het bedrag gebruikt om een dure studie te betalen. Het moet dan om een studie gaan die minimaal 20.000 euro per jaar kost, exclusief levensonderhoud. Het kind moet in dat geval schriftelijk aantonen dat hij/zij de schenking daadwerkelijk voor de studie gebruikt.

Schenking niet direct nodig?
Stort deze dan op de spaarrekening met de hoogste rente. Zo loop je geen inkomsten mis en profiteer je van een optimaal rendement!
Spaarrekening vergelijken >>

Eenmalig belastingvrij schenken woning

Ook mag je per 1 januari 2021 eenmalig 105.302 euro schenken voor aankoop of verbetering van een huis. In dit geval moet je kind schriftelijk aantonen dat hij/zij het geld ook echt in de eigen woning steekt. Ook moet je de schenking vastleggen in een overeenkomst, waarin staat dat het kind de schenking binnen drie jaar gebruikt voor de kosten van verbetering of onderhoud van zijn eigen woning.

Schenken aan kinderen - Minderjarig

Meestal betaalt de ontvanger dus de schenkbelasting. Bij schenkingen aan minderjarige kinderen betalen de ouders schenkbelasting. Dit komt omdat minderjarige kinderen geen belastingaangiften hoeven doen. Het geld op hun spaarrekening valt tenslotte onder het eigen vermogen van de ouders. Dat is ook de reden dat ouders schenkbelasting betalen wanneer zij aan hun minderjarig kind geld schenken.

Belastingvrije schenking op papier

Een alternatieve manier van belastingvrij schenken aan kind, is de belastingvrije schenking op papier. Een ‘schenking op papier’ betekent dat je geld schenkt zonder dat je daadwerkelijk contant geld overmaakt. De kinderen (in dit geval de ontvangers) krijgen dus een niet-opeisbare vordering op hun ouders (de schenkers). Mocht een van de ouders overlijden, dan wordt deze vordering in mindering gebracht op de erfenis. Zo betalen de kinderen dus over een lager bedrag erfbelasting en maken ze ieder jaar gebruik van de schenkingsvrijstelling die geldt voor schenkbelasting. 

Let op: De Belastingdienst stelt strenge regels aan een schenking op papier, zoals:

  • Je moet de schulderkenning bij de notaris vastleggen
  • Als ouder moet je je kind jaarlijks een zakelijke rente betalen van minimaal zes procent
Loop niet langer rente mis!Vergelijk snel en eenvoudig het grootste aanbod spaarrekeningen, open online de rekening van je keuze en profiteer van de hoogste rente en beste voorwaarden. Spaarrekening vergelijken >>