Geld vastzetten

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer is spaargeld vastzetten verstandig?

Als je beschikt over wat extra spaargeld en je op zoek bent naar een hoger rendement, dan is je spaargeld vastzetten wellicht interessant. Je stort je geld dan voor een vooraf bepaalde periode op een spaardeposito en je ontvangt een vaste spaarrente. Daar staat tegenover dat je tijdens de looptijd geen geld kunt storten of opnemen. Of je spaargeld vastzetten verstandig is, hangt onder meer af van je persoonlijke financiële situatie, het spaardoel en de renteverwachting.

Direct je spaargeld vastzetten? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk alle deposito's en vind direct online het deposito met de hoogste rente >>

Geld vastzetten en financiële buffer

Om te bepalen of het verstandig is om spaargeld vast te zetten, kijk je eerst naar je persoonlijke financiële plaatje. Beschik je over een reservepotje dat je altijd ter beschikking hebt voor onverwachtse kosten, de zogenoemde financiële buffer? Geld vastzetten houdt immers in dat je het spaargeld voor een afgesproken periode niet kunt opnemen. Wanneer je in deze periode te maken krijgt met onverwachtse kosten en je deze niet kunt betalen, moet je wellicht een lening afsluiten. Geld vastzetten is daarom alleen verstandig als je over een voldoende financiële buffer beschikt.

Geld vastzetten en spaardoelen

Daarnaast is het goed om vooraf je spaardoel te bepalen. Bepaalde doelen, zoals een verre reis die je volgend jaar wilt maken, lenen zich niet voor een deposito. Andere spaardoelen zijn juist zeer geschikt voor een spaardeposito, mits je al een bepaald bedrag beschikbaar hebt. Denk hierbij aan sparen voor het rijbewijs of de studie van je kind.

Het is slim om jezelf bij het bepalen van je spaardoel onder meer de volgende vragen te stellen:

  • Hoeveel geld wil ik in totaal sparen en hoeveel heb ik al gespaard?
  • Wanneer heb ik het spaargeld nodig?
  • Wil ik tussentijds kosteloos bedragen kunnen opnemen en bijstorten?

Spaargeld vastzetten – Renteverwachting

Een andere factor die bepaalt of je spaargeld vastzetten verstandig is, is de spaarrenteverwachting. Verwachten spaarexperts dat de spaarrentes zullen dalen, dan is het interessant je geld vast te zetten. Je profiteert dan immers van een hogere rente. Wanneer experts verwachten dat de spaarrentes stijgen, kun je beter nog even wachten met geld vastzetten. Bovendien is het slim om bij lage spaarrentes je geld niet al te lang vast te zetten. 

Spaarrekening vastzetten? – Kies de juiste spaarvorm

Wanneer je bovenstaande zaken inzichtelijk hebt, kun je de spaarvorm kiezen die het beste bij je past. Doorgaans geldt dat wanneer je over een voldoende financiële buffer beschikt, je spaardoel verder dan twee jaar in de toekomst ligt en je tussentijds geen bedragen wilt opnemen of bijstorten, spaargeld vastzetten een interessante optie is. In alle andere gevallen ligt een vrij opneembare spaarrekening meer voor de hand.

Direct je spaargeld vastzetten (of niet)?Wat je ook kiest, je wilt natuurlijk het hoogst mogelijke rendement over je spaargeld. Vergelijk banken daarom altijd goed op rente en voorwaarden en loop geen rendement mis! De spaarrekening van je keuze open je online al binnen twee minuten! Sparen hoogste rente vergelijken >>