Termijndeposito

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is een termijndeposito?

Een termijndeposito is een spaardeposito met een looptijd van maximaal één jaar. Dat houdt dus in dat je je spaargeld vast zet op een geblokkeerde spaarrekening. Tijdens de looptijd ontvang je een vaste rente. Tussentijds boetevrij geld opnemen uit het termijndeposito is niet toegestaan.

Direct een termijndeposito openen? Loop geen rente-inkomsten mis! Vergelijk de deposito's van alle banken en open online het deposito met de hoogste deposito rente >>

Let op: Sommige banken gebruiken het woord termijndeposito als synoniem voor spaardeposito. Het komt dus voor dat banken een deposito met een langere looptijd toch termijndeposito noemen.

Termijndeposito, wat is dat?

Vrijwel alle banken in Nederland bieden termijndeposito’s aan. De looptijd van een spaardeposito loopt uiteen van één tot soms wel twintig jaar. De looptijd van een termijndeposito is, zoals gezegd, maximaal één jaar. Het voordeel van een termijndeposito ten opzichte van een vrij opneembare spaarrekening is dat de spaarrente doorgaans net wat hoger ligt. Bovendien staat de spaarrente voor de gehele looptijd vast, terwijl bij een spaarrekening de kans van een rentedaling aanwezig is.

Een nadeel van een spaar- en termijndeposito is dat je tijdens de looptijd niet zomaar over het geld kunt beschikken. Wil je tijdens de looptijd toch geld uit het termijndeposito opnemen, dan betaal je doorgaans een boete. Onder bepaalde omstandigheden ziet de bank echter af van een boete. Sommige banken brengen bijvoorbeeld geen boete in rekening in geval van:

  • Werkloosheid
  • Arbeidsongeschiktheid
  • Huwelijk
  • Echtscheiding
  • Aankoop van een woning

Let op: De voorwaarden om boetevrij geld van een termijndeposito op te nemen, verschillen per aanbieder. Wil je weten wanneer je bij een bepaalde bank geen boete hoeft te betalen? Kijk dan in de voorwaarden.

Termijndeposito's rente

Zoals gezegd is de depositorente vaak hoger dan de spaarrente op een gewone spaarrekening. Over het algemeen geldt dat hoe langer de looptijd van een deposito is, hoe hoger de rente. De hoogste rente van Nederland krijg je dus bij een spaardeposito met de langste looptijd. Deze termijn bedraagt bij meeste banken 20 jaar. Omdat de rente op een termijndeposito voor de gehele looptijd vaststaat, weet je exact hoeveel het deposito oplevert. Je weet dus precies waar je aan toe bent.

Wil jij een (termijn)deposito openen?Vergelijk dan direct de deposito's van alle banken en vind het deposito met het hoogste rendement. Het (termijn)deposito van je keuze open je eenvoudig online binnen twee minuten! Direct vergelijken >>