Achtergesteld deposito

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe werkt een achtergesteld deposito?

Als je je spaargeld voor langere tijd kunt missen, is een deposito een interessante optie. Je zet je spaargeld dat vast voor een afgesproken periode tegen een vaste rente. Banken maken onderscheid tussen een gewoon spaardeposito en een achtergesteld deposito. Maar wat is een achtergesteld deposito precies en hoe werkt een achtergesteld deposito?

Let op: Geen enkele bank biedt tegenwoordig een achtergestelde deposito aan. Friesland Bank was een van de weinige banken die een achtergesteld deposito aanbood. Sinds deze bank in april 2012 is overgenomen door Rabobank, is dit product echter van de markt verdwenen.

Spaar veilig en open een 'gewoon' deposito! Vergelijk direct de deposito's van alle banken en open online het deposito met de hoogste rente. Hoogste deposito rente >>

Wat is een achtergesteld deposito?

Het grote verschil tussen een achtergesteld en een regulier spaardeposito is de garantieregeling. Gaat de bank waar je een achtergesteld deposito hebt lopen failliet, dan sta je achteraan in de rij bij de terugvordering van je geld. Alle andere schuldeisers, op de aandeelhouders van de bank na, krijgen eerder hun geld terug. De kans bestaat dus dat jij in geval van faillissement je geld niet terug krijgt. Hierdoor is op een achtergesteld deposito sparen risicovoller dan sparen op een gewoon deposito.

Het voordeel van een achtergesteld deposito is dat je vaak een iets hogere spaarrente ontvangt dan bij een normaal deposito. Dat komt omdat het geld meer risico loopt. De hogere rentevergoeding is echter het enige voordeel van achtergestelde deposito’s.

Achtergestelde deposito – Hoe herken ik deze?

De Autoriteit Financiële Markten (AFM) stelt strenge voorwaarden aan de informatieverstrekking over achtergestelde deposito’s. Zo moet een bank onder meer duidelijk vermelden dat het depositogarantiestelsel niet geldt voor een achtergesteld deposito. Daarnaast moet de bank alle relevante kenmerken van het achtergesteld deposito bespreken en eventuele gevolgen van een achtergesteld deposito duidelijk in de productvoorwaarden vermelden.