Sparen voor aflossing hypotheek

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Hoe spaar je slim voor een extra aflossing op je hypotheek?

Tot 2013 kon je fiscaal voordelig sparen voor de aflossing van je hypotheek met een bankspaarhypotheek of kapiteelverzekering eigen woning. De vrijstellingen hiervoor zijn afgeschaft, waardoor deze hypotheekvormen fiscaal gezien niet meer voordelig zijn.

Heb je echter een hypotheek en wil je geld sparen om in de toekomst een extra aflossing te doen? Lees dan in dit artikel hoe je dit slim aanpakt.

Zelf sparen voor hypotheek aflossen? Loop geen rente-inkomsten mis! Open online de spaarrekening met de hoogste rente en haal het maximale uit je spaargeld. Rente spaarrekening vergelijken >>

Hoe sparen voor hypotheek aflossen?

Hypotheekeigenaren mogen jaarlijks een maximaal percentage (vaak 10) van hun hypotheek extra boetevrij aflossen. Wil je een bepaald vermogen opbouwen om later je hypotheek deels mee af te lossen, dan is het verstandig dat je dit geld apart houdt van het spaargeld dat je reserveert voor andere doelen. Je kunt bijvoorbeeld een apart spaarpotje binnen je huidige spaarrekening aanmaken, of je kunt een nieuwe spaarrekening bij een andere bank openen. Deze laatste optie heeft als voordeel dat je direct voor de spaarrekening met de hoogste rente kunt kiezen.

Bepaal voor jezelf goed hoeveel je in totaal wilt sparen en hoeveel geld je per maand opzij kunt zetten voor de extra aflossing. Zo weet je wanneer je ongeveer het benodigde bedrag bij elkaar hebt gespaard.

Sparen voor hypotheek aflossen verstandig?

Aflossen op de hypotheek betekent dat de maandlasten tijdens de resterende looptijd dalen. Je betaalt namelijk geen hypotheekrente meer over het deel wat je extra aflost. Bovendien zorgt het er bij een aflossingsvrije hypotheek voor dat je aan het einde van de hypotheek minder hypotheekschuld overhoudt. In dit kader is het dus voordelig om extra af te lossen. Maar vraag jezelf goed af of je het bedrag wel echt kunt missen. Zorgt de extra aflossing er bijvoorbeeld voor dat je een lening moet afsluiten wanneer je auto of wasmachine stuk gaat, dan is het niet verstandig om extra af te lossen.

Tip! Wil je weten wanneer aflossen op de hypotheek verstandig is en hoe je dit het beste kunt doen? Lees dan het artikel ‘Hypotheek aflossen of sparen?’.

Direct een spaarrekening voor de extra aflossing openen?
Maak dan eerst online een goede vergelijking. Zo vind je een passende spaarrekening met een hoge rente, die je vervolgens eenvoudig binnen twee minuten open! Sparen hoogste rente >>