Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Hoe werkt een bankspaarhypotheek?
Met een bankspaarhypotheek spaar of beleg je op een geblokkeerde spaarrekening voor de aflossing van je hypotheek. Deze rekening noem je de Spaarrekening Eigen Woning (SEW). Met een bankspaarhypotheek los je je hypotheek niet direct af, maar spaar je om deze aan het einde van de looptijd ineens of gedeeltelijk af te lossen.
Tot 2013 was een bankspaarhypotheek fiscaal voordelig: tijdens de looptijd werd het opgebouwde vermogen niet in box 3 meegerekend, waardoor je de uiteindelijke uitkering belastingvrij kon gebruiken om de hypotheek mee af te lossen. Bovendien profiteerde je optimaal van de hypotheekrenteaftrek. Sinds 2013 is het fiscale voordeel voor nieuwe bankspaarhypotheken echter afgeschaft. Wanneer je je bankspaarhypotheek voor 2013 hebt afgesloten, verandert er niets. Hieronder lees je hoe de situatie tot 2013 was.
Banksparen hypotheek, hoe werkt dat?
Zoals gezegd gebruik je het gespaarde tegoed om de hypotheek belastingvrij mee af te lossen. Stort je minimaal 15 jaar een bedrag op de bankspaarrekening, dan rekent de Belastingdienst maximaal 36.600 euro niet tot je eigen vermogen in box 3. Spaar je minimaal 20 jaar, dan is maximaal 161.500 euro vrijgesteld. Deze vrijstelling geldt per belastingplichtige. Fiscale partners, die samen de hypotheek betalen, hebben dus recht op tweemaal de vrijstelling. Spaar je meer dan het vrijgestelde bedrag, dan betaal je hier inkomstenbelasting over in box 1.
Een andere voorwaarde is dat je gedurende een periode van maximaal 30 jaar periodiek een bedrag inlegt. Je kunt ervoor kiezen om maandelijks of jaarlijks een bedrag in te leggen. Het hoogste bedrag dat je in een jaar overmaakt naar de bankspaarrekening mag niet hoger zijn dan tien keer het laagste bedrag. Je kunt dus niet bijvoorbeeld het ene jaar 300 euro inleggen en het jaar daarop 10.000 euro.
Het is niet toegestaan om tussentijds geld van de bankrekening op te nemen, tenzij je het geld gebruikt om de hypotheek af te lossen.
Bankspaarhypotheek voordelen
Een voordeel van de bankspaarhypotheek is dat je spaart met een gegarandeerd rendement. De spaarrente die je ontvangt is meestal gelijk aan de verschuldigde hypotheekrente. Daardoor bouw je een vermogen op waarmee je aan het eind van de looptijd de hypotheek (gedeeltelijk) aflost. Andere voordelen van een bankspaarhypotheek die voor 1 januari 2013 afgesloten is, zijn:
- Maximaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek
- Tot een bepaald bedrag belastingvrij sparen in box 1
- Omdat de spaarrente gekoppeld is aan de hypotheekrente zijn de maandelijkse lasten minder gevoelig voor rentewijzigingen
Banksparen hypotheek nadelen
Enkele nadelen van een banksparen spaarhypotheek zijn:
- Om belastingvrij vermogen in box 1 op te bouwen ben je gebonden aan fiscale regels
- Je moet de hypotheek en de bankspaarrekening vaak bij dezelfde aanbieder afsluiten
- Een nieuwe bankspaarhypotheek afsluiten is fiscaal gezien erg onvoordelig