Spaarmogelijkheden

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Welke spaarmogelijkheden zijn er?

De meeste banken in Nederlanden bieden verschillende spaarproducten aan. Welk product de beste keuze is, hangt af van je persoonlijke situatie en voorkeuren. Bij de meeste banken heb je de keuze uit onderstaande spaarmogelijkheden:

Nieuw spaarproduct openen? Haal het maximale uit je spaargeld en kies voor de hoogste rente! Vergelijk de spaarmogelijkheden van alle banken en loop niet langer rente-inkomsten mis. Sparen hoogste rente vergelijken >>
  • Vrij opneembare spaarrekening
  • Deposito
  • Kinderspaarrekening
  • Duurzame spaarrekening
  • Zakelijke spaarrekening
  • Pensioenspaarrekening

Spaarmogelijkheden – Spaarrekening

Het belangrijkste kenmerk van een vrij opneembare spaarrekening is dat je op ieder gewenst moment bedragen kunt opnemen of bijstorten. De spaarrente die de bank vergoedt, is variabel. De voorwaarden van een spaarrekening verschillen op bepaalde punten echter per bank. Zo werken sommige banken bijvoorbeeld met een minimuminleg, of ontvang je een hogere rente wanneer het saldo hoger is dan een door de bank bepaalde grens.

Tip! Wil jij sparen tegen het hoogste rendement? Start dan hier met spaarbanken vergelijken! Open direct online de rekening met de hoogste rente en beste voorwaarden en loop niet langer rente-inkomsten mis!

Spaarmogelijkheden – Deposito

Een spaardeposito is interessant wanneer je je geld voor langere tijd kunt missen. Je zet het geld namelijk voor een bepaalde periode vast, tegen een vaste rente. De looptijd van deposito's loopt uiteen van één maand tot 20 jaar. Hoe langer de looptijd, hoe hoger vaak de rente die de bank vergoedt. Een nadeel van een deposito is dat je tijdens de looptijd niet zomaar over het geld kunt beschikken. Bij de meeste banken kun je wel tussentijds geld opnemen, maar dan betaal je wel een boete. Sommige banken brengen geen boete in rekening in geval van bijvoorbeeld werkloosheid, arbeidsongeschiktheid, het overlijden van de mederekeninghouder, een huwelijk of bij de aankoop van een woning.

Tip! Direct een deposito openen? Vergelijk alle deposito's met de door jou gewenste looptijd en vind online de bank met de hoogste deposito rente!

Spaarmogelijkheden – Kinderspaarrekening

Een kinderspaarrekening is een rekening waarop ouders, maar ook kinderen zelf, geld kunnen sparen. Deze rekening is doorgaans alleen te openen voor kinderen tot 18 jaar. Kinderspaarrekeningen werken bij de meeste banken hetzelfde als een gewone spaarrekening: je kunt geld storten en opnemen wanneer je het wilt. Het leuke aan een kinderspaarrekening is dat je kind bij opening vaak een welkomstcadeau ontvangt. Daarnaast ontvangt het kind mogelijk een bonusrente, bijvoorbeeld op zijn of haar verjaardag of op het moment dat het 18 wordt.

Tip! Vind hier direct de spaarrekening voor kind met de hoogste rente en beste voorwaarden!

Spaarmogelijkheden – Duurzaam sparen

Duurzaam sparen werkt doorgaans hetzelfde als ‘normaal’ sparen. Het verschil is dat de bank het geld op een duurzame spaarrekening of duurzaam deposito investeert in duurzame projecten/bedrijven. Hier staat echter vaak een lagere rente tegenover. Sommige duurzame spaarproducten beschikken over een zogenaamd groencertificaat. Wanneer een groen spaarproduct zo'n certificaat heeft, profiteer je van een belastingvoordeel. Hoe dat precies zit, lees je in het artikel 'Groen sparen belastingvoordeel'.

Tip! Vergelijk hier diect alle duurzame spaarproducten op voorwaarden en rente en op direct online de duurzame spaarrekening van je keuze.

Spaarmogelijkheden – Zakelijk sparen

Bedrijven, verenigingen en stichtingen hebben de mogelijkheid om een zakelijke spaarrekening of zakelijk deposito te openen. Wil je een zakelijk spaarproduct openen? Dan is het belangrijk om de voorwaarden goed te vergelijken. Deze verschillen namelijk flink per bank. In het overzicht met zakelijke spaarrekeningen vind je de rentepercentages en voorwaarden van alle zakelijke spaarproducten op een rij.

Spaarmogelijkheden voor aanvullend pensioen

Banksparen en lijfrente zijn manieren om belastingvriendelijk te sparen voor een aanvullend pensioen. Je spaart geld op een geblokkeerde rekening. Dit houdt in dat je tussentijds geen bedragen kunt opnemen. Je kunt ervoor kiezen om één keer een groot bedrag in te leggen, of periodiek een bedrag te sparen. Op het moment dat je met pensioen gaat keert de bank het opgebouwde tegoed periodiek uit, zodat je ook tijdens je pensioen over voldoende inkomen beschikt.

Het belastingvoordeel van banksparen zit hem in het feit dat je geen vermogensrendementsbelasting betaalt over de inleg. Bovendien betaal je pas inkomensbelasting op het moment dat de bank het gespaarde tegoed uitkeert.

Een nieuw spaarproduct openen?Welke spaarmogelijkheid je ook kiest, het is altijd verstandig van tevoren goed de rentes en voorwaarden te vergelijken. Alleen dan vind je het spaarproduct van je keuze met het hoogste rendement! Vergelijk direct >>