Garantiestelsel banken

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Welke banken vallen onder garantiestelsel Nederlandse bank?

Wanneer een bank failliet gaat, garandeert het Nederlandse depositogarantiestelsel je spaargeld tot 100.000 euro (voor fiscale partners tot 200.000 euro). Maar welke banken vallen onder het garantiestelsel van de Nederlandse bank? Lees alles over het garantiestelsel banken Nederland in onderstaand artikel.  

Veilig sparen mét hoog rendement?
De banken in onze vergelijking vallen allemaal onder het Europees garantiestelsel.
Vergelijk en open direct >>

Nederlands garantiestelsel banken

Een bank valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel als het over een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) beschikt. Vrijwel alle banken in ons land hebben zo’n vergunning. Alle banken die Sparen.nl in de vergelijkingsmodules toont, vallen in ieder geval onder een Europese garantieregeling. Sommige aanbieders, zoals Argenta, Lloyds Bank, Renault Bank en BigBank, vallen onder een buitenlands depositogarantiestelsel. Maar binnen de Europese Unie (EU) zijn alle regels van het garantiestelsel gelijk, dus ook bij deze banken krijg je als spaarder tot 100.000 euro van het spaargeld vergoed. In de vergelijkingsmodules van Sparen.nl zie je onder het kopje ‘depositogarantiestelsel’ onder welke garantieregeling de bank valt.

Een overzicht van alle banken die onder het Nederlands depositogarantiestelsel vallen vind je op de site van DNB.

Let op: Als een bank onder het depositogarantiestelsel valt, wil dat nog niet zeggen dat al haar spaarproducten hieronder vallen. Een achtergesteld deposito valt bijvoorbeeld niet onder de garantieregeling. Het is dus verstandig om, wanneer je een spaarproduct bij een bank opent, in de voorwaarden te controleren of het daadwerkelijk onder de garantieregeling valt.

Garantiestelsel banken – Gedeelde bankvergunning

Heb je spaarrekeningen bij meerdere spaarbanken lopen? Houd er dan rekening mee dat het depositogarantiestelsel per bankvergunning geldt, en niet per bank. Sommige banken hebben namelijk een gedeelde bankvergunning. Spaar je in totaal meer dan 100.000 euro, dan kun je beter kiezen voor banken met verschillende bankvergunningen.

Veilig sparen maar tóch een hoog rendement halen?Dat is nu heel makkelijk! Maak direct online een vergelijking en kies de bank met de beste voorwaarden en de hoogste rente. Rente spaarrekening vergelijken >>