Welke banken vallen onder het depositogarantiestelsel?

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wanneer een bank failliet gaat, garandeert het Nederlandse depositogarantiestelsel je spaargeld tot 100.000 euro (voor fiscale partners tot 200.000 euro). Maar welke banken vallen onder het garantiestelsel van de Nederlandse bank?

Veilig sparen? De banken in de vergelijkingen vallen allemaal onder een Europees garantiestelsel. Open daarom vandaag nog de spaarrekening met de hoogste rente en loop niet langer rente-inkomsten mis! Vergelijk en open direct >>

Welke banken vallen onder garantiestelsel?

Een bank valt onder het Nederlandse depositogarantiestelsel als het over een bankvergunning van De Nederlandsche Bank (DNB) beschikt. Vrijwel alle banken in ons land hebben zo’n vergunning. Alle banken die Sparen.nl in de vergelijkingsmodules toont, vallen in ieder geval onder een Europese garantieregeling. Sommige aanbieders, zoals Argenta, Lloyds Bank en BigBank, vallen onder een buitenlands depositogarantiestelsel. Maar binnen de Europese Unie (EU) zijn alle regels van het garantiestelsel gelijk, dus ook bij deze banken krijg je als spaarder tot 100.000 euro van het spaargeld vergoed. In de vergelijkingsmodules van Sparen.nl zie je onder het kopje ‘depositogarantiestelsel’ onder welke garantieregeling de bank valt.

Een overzicht van alle banken die onder het Nederlands depositogarantiestelsel vallen vind je op de site van DNB.

Let op: Als een bank onder het depositogarantiestelsel valt, wil dat nog niet zeggen dat al haar spaarproducten hieronder vallen. Een achtergesteld deposito valt bijvoorbeeld niet onder de garantieregeling. Het is dus verstandig om, wanneer je een spaarproduct bij een bank opent, in de voorwaarden te controleren of het daadwerkelijk onder de garantieregeling valt.

Garantieregeling banken – Gedeelde bankvergunning

Heb je spaarrekeningen bij meerdere spaarbanken lopen? Houd er dan rekening mee dat het depositogarantiestelsel per bankvergunning geldt, en niet per bank. Sommige banken hebben namelijk een gedeelde bankvergunning. Dit geldt voor:

  • ABN AMRO & MoneYou
  • Alex & BinckBank
  • OHRA, Delta Lloyd, Kruidvat & Hypotheker
  • Loyalis, Kas Bank & PGGM
  • Reaal & RegioBank

Spaar je in totaal meer dan 100.000 euro, dan kun je beter kiezen voor banken met verschillende bankvergunningen.