Belasting spaargeld

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Iedere Nederlander betaalt in box 3 belasting over zijn of haar eigen vermogen boven de heffingsvrije grens van 25.000 euro. Tot je eigen vermogen behoort onder meer je spaargeld, beleggingen en een eventuele tweede woning. Hoe belasting over spaargeld betalen werkt en hoeveel belasting op spaargeld je betaalt, lees je in dit artikel.

De belasting compenseren? Spaar tegen de hoogste rente! Loop niet langer rente-inkomsten mis en open direct online de spaarrekening met de hoogste rente. Rente spaarrekening vergelijken >>

Hoeveel belasting over spaargeld?

Vanaf 2017 wordt de grondslag sparen en beleggen in box 3 toegerekend aan een spaardeel en een beleggingsdeel. Hiervoor wordt gebruik gemaakt van drie belastingschijven. Over het spaardeel en het belggingsdeel wordt een forfairtair rendement van respectievelijk 1,63% en 5,39% in aanmerking genomen in box 3. 

Grondslag sparen en beleggenSpaardeel
1,63%
Belegginsdeel 
5,39
Forfairtair rendement
Tot en met € 75.00067%33%2.87%
Van € 75.000 t/m € 975.00021%79%4,60%
Vanaf € 975.0000%100%5,39%

Belasting over spaargeld – Fiscale partners

Voor fiscale partners geldt een verhoogde heffingsvrije grens. De Belastingdienst beschouwt je in de volgende gevallen als fiscale partner:

  • Als je getrouwd bent
  • Als je een geregistreerd partnerschap bent aangegaan

Voor fiscale partners geldt een gezamenlijke heffingsvrije grens van 2 x 25.000 = 50.000 euro.

Belasting op spaargeld – Andere vrijstellingen

Naast de heffingsvrije grens werkt de Belastingdienst nog met een aantal andere vrijstellingen. Er geldt een vrijstelling bovenop de heffingsvrije grens voor:

  • Beleggingen in maatschappelijke en culture fondsen en in durfkapitaal.
  • Pensioenproducten, zoals een lijfrente of banksparen. Je betaalt geen belasting over dit deel van het eigen vermogen.
  • Een uitvaartverzekering of andere overlijdensrisicoverzekering.
  • Als je 65 jaar of ouder bent en een laag inkomen hebt, kom je mogelijk in aanmerking voor ouderentoeslag. De ouderentoeslag kan ervoor zorgen dat het heffingsvrije vermogen verhoogd wordt.

Daarnaast kun je schulden gebruiken om het eigen vermogen te verlagen. Het gaat hierbij om schulden die in box 3 van de belasting vallen (zoals kredieten). Je mag bijvoorbeeld niet je hypotheekschuld van het eigen vermogen in box 3 aftrekken.

Tip! Meer over de exacte hoogte en werking van deze vrijstellingen lees je in het artikel 'Vrijstelling vermogensbelasting'.