Bankgeheim Zwitserland

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat houdt het Zwitsers bankgeheim precies in?

Zwitserland is een van de weinige Europese landen dat nog een bankgeheim kent. Maar wat houdt dit bankgeheim eigenlijk in en wat betekent het voor Nederlanders met spaargeld in Zwitserland?

Zwitserland bankgeheim en belastingverdrag

Landen met een bankgeheim, zoals Zwitserland, weigeren om bancaire informatie van buitenlandse belastingplichtigen te delen met belastingdiensten van andere landen. Dit houdt in dat Zwitserse banken geen informatie delen met de Nederlandse Belastingdienst. Spaar je in Zwitserland, dan kan de Belastingdienst je spaargeld dus niet zomaar achterhalen, waardoor je er geen vermogensrendementsheffing over betaalt.

Let op: Spaarders kunnen echter niet meer ongemerkt zwartsparen in Zwitserland. In 2011 sloot Nederland namelijk een belastingverdrag met Zwitserland. Dit verdrag verplicht Zwitserse banken om de Nederlandse belastingdienst te helpen criminele activiteiten, zoals belastingontduiking, op te sporen. De uitwisseling van gegevens vindt echter pas plaats wanneer de Belastingdienst een Nederlander verdenkt van zwartsparen: pas op dat moment kan zij eisen dat de Zwitserse bank de gegevens doorgeeft.

Zwitsers bankgeheim 2015

Het Zwitserse bankgeheim staat al lange tijd onder druk en de druk is door de internationale economische crisis alleen maar toegenomen. Verschillende landen zien namelijk in dat zij heel wat belastinginkomsten mislopen, omdat het geld onbelast in Zwitserland staat. Vooral de Amerikanen willen dat Zwitserland het bankgeheim versoepelt, zodat zij belastingontwijkers kunnen opsporen. De Zwitserse regering heeft begin dit jaar enkele wetsvoorstellen ingediend die mogelijk een einde maken aan het bankgeheim.

Veilig sparen tegen een hoge rente?Dat kan ook in Nederland! Vergelijk snel en heel makkelijk alle aanbieders op rente en voorwaarden. Hoogste rente op spaarrekening >>