Bankgeheim Luxemburg

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Heeft Luxemburg nog een bankgeheim en wat houdt dat in?

Het bankgeheim van Luxemburg is per 2015 afgeschaft. Maar wat hield het Luxemburgse bankgeheim precies in en wat zijn de gevolgen van de afschaffing voor spaarders met geld in Luxemburg?

Wat hield bankgeheim Luxemburg in?

Het bankgeheim van Luxemburg hield in dat Luxemburgse banken geen informatie met derden, zoals de Nederlandse Belastingdienst, deelden. De Belastingdienst wist dus niet of en zo ja, hoeveel, vermogen je op een Luxemburgse bank had. Door het bankgeheim liepen de Belastingdienst flink wat belastinginkomsten mis. 

Let op: Beschik je over vermogen in Luxemburg en geef je dit niet door aan de Nederlandse Belastingdienst? Dan riskeer je een boete en mogelijk zelfs een strafvervolging. Mocht je in het verleden vermogen in Luxemburg niet of niet volledig hebben opgegeven en wil je dit alsnog doen, dan kun je een beroep doen op de inkeerregeling. Deze regeling zorgt ervoor dat je weliswaar alsnog belasting betaalt, maar dat de boete veel lager is dan wanneer de Belastingdienst je betrapt. Lees meer over de inkeerregeling op de site van de Belastingdienst.

Bankgeheim Luxemburg opgeheven

Veel Europese lidstaten willen belastingontduikers opsporen door bankgegevens te delen. Het bankgeheim van Luxemburg is daarom in 2015 opgeheven. Dit betekent dat Nederlandse spaarders met vermogen in Luxemburg niet langer anoniem blijven. Luxemburgse banken brengen de Nederlandse belastingdienst vanaf 2015 op de hoogte van welke rente-inkomsten Nederlanders in Luxemburg innen. ‘Vergeet’ je dit vervolgens op te geven, dan loop je direct tegen de lamp en betaal je een forse boete.

Sparen tegen de hoogste rente?Vergelijk snel en heel makkelijk alle spaaraanbieders. Kies voor de hoogste rente en beste voorwaarden. Rente spaarrekening vergelijken >>