Recht op vakantiegeld
Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op
Heb ik recht op vakantiegeld en is vakantiegeld verplicht?
De meeste Nederlanders met een inkomen uit loon of uitkering ontvangen jaarlijks in mei of juni het vakantiegeld. Maar wanneer heb je eigenlijk recht op vakantiegeld?
Heeft iedereen recht op vakantiegeld?
Als je in Nederland een inkomen ontvangt, heb je recht op vakantiegeld. Het maakt hierbij niet uit of je dit inkomen uit loon of inkomen uit een uitkering ontvangt. Ook als je (langdurig) ziek bent, bouw je gewoon vakantiegeld op. Opgebouwd vakantiegeld komt ook niet te vervallen. Stel dat je werkgever je ontslaat, dan heb je dus recht op het vakantiegeld dat je tot je ontslag hebt opgebouwd. Dit opgebouwde vakantiegeld betaalt je (ex-)werkgever dan vaak samen met het laatste loon uit. Ook als je een AOW-uitkering ontvangt, heb je recht op vakantiegeld. Deze wordt ieder jaar in mei uitbetaald.
Let op: Tijdens je zwangerschaps- en bevallingsverlof bouw je geen vakantiegeld op bij je werkgever, maar bij het UWV. Het UWV verrekent het vakantiegeld in de zwangerschapsuitkering. Je ontvangt dus elke maand een deel van je vakantiegeld. Omdat je tijdens je zwangerschapsverlof een lager inkomen ontvangt, bouw je ook minder vakantiegeld op.
Recht op vakantiegeld – Hoogte en uitbetaling
Het vakantiegeld bedraagt ten minste 8 procent van het loon. In sommige cao’s is echter vastgelegd dat het vakantiegeld meer dan 8 procent bedraagt. Maar je ontvangt dus nooit minder dan 8 procent vakantiegeld.
Let op: Verdien je meer dan drie keer het minimumloon? Dan is je werkgever niet verplicht om boven dit bedrag vakantiegeld te betalen. Daarnaast ontvang je geen vakantiegeld over je bonus en onkostenvergoedingen.
De meeste werkgevers keren het vakantiegeld in mei of juni uit. Je werkgever is echter vrij om het vakantiegeld op een ander moment of zelfs maandelijks uit te keren. Dit moet hij dan wel in de arbeidsovereenkomst vermelden. Bovendien heb je het recht om minimaal één keer per jaar vakantiegeld te ontvangen.