Rente op betaalrekening

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Welke bank geeft rente op de betaalrekening en hoe hoog is deze rente?

De meeste banken in Nederland vergoeden geen rente op je betaalrekening. Sterker nog, banken brengen juist kosten in rekening voor een betaalrekening. Maar waarom geven banken doorgaans geen rente op je betaalrekening en zijn er banken in Nederland die dit wel doen?

Haal meer rendement!
De rente op spaarrekeningen liggen een stuk hoger dan op betaalrekeningen. Loop geen rente mis en spaar tegen de hoogste rente.
Hoge rente op spaarekening >>

Betaalrekening met rente – Bij welke bank?

Er zijn slechts enkele spaarbanken in Nederland die rente over het saldo op je betaalrekening vergoeden. In onderstaande tabel vind je deze banken met bijbehorende rentetarieven.

BankRentepercentage betaalrekening
ASN Bank0,0% (bij saldo boven 100.000 euro negatieve rente van 0,5%)
Knab0,0% (bij saldo boven 100.000 euro negatieve rente van 0,5%)
SNS Bank (SNS Compleet)0,01% (over saldo tot € 5.000)


Waarom geen rente op betaalrekening?

Zoals gezegd kost een betaalrekening geld, gemiddeld enkele tientjes per jaar. Dat komt omdat banken veel tijd en geld kwijt zijn aan een betaalrekening. Op een betaalrekening vinden bijvoorbeeld meer transacties plaats en klanten krijgen er een betaalpas bij. Dit brengt voor de bank meer (administratieve) kosten met zich mee. Vooral de grootbanken (Rabobank, ING Bank & ABN AMRO) krijgen met een hoge kostenpost te maken, omdat zij ook verschillende pinautomaten en servicekantoren in het land hebben.

Daarnaast is het saldo op een betaalrekening vaak aan verandering onderhevig. Banken kunnen het dus niet uitzetten op de kapitaalmarkt (in de vorm van kredieten), waardoor het saldo op een betaalrekening hen niets oplevert. Tot slot is de concurrentie hier niet groot, omdat de meeste banken geen rente op betaalrekeningen geven. Een bank zal zich niet snel geroepen voelen om dit wel te doen.

Rente op je betaalrekening – Kosten betaalrekening

Rente op je betaalrekening zorgt ervoor dat het rendement over je spaargeld toeneemt. Het is echter verstandig om bij het kiezen van een betaalrekening niet alleen rekening te houden met de rente, maar ook met de overige voorwaarden. De kosten van een betaalrekening lopen namelijk uiteen van tien tot meer dan honderd euro per jaar. Hoge kosten kunnen ervoor zorgen dat je bij een bepaalde bank duurder uit bent, ondanks een (hoge) rentevergoeding.

Loop geen rente-inkomsten mis!De rentes op spaarrekeningen zijn fors hoger dan de rentes op betaalrekeningen. Je haalt dus het maximale rendement door te sparen op de spaarrekening met de hoogste rente van Nederland. Vergelijk hier de spaarrekening van alle banken en vind direct online de rekening met het hoogste rendement.
Tags: Rente