Groen spaardeposito

Redactie Sparen.nlLaatst gewijzigd op

Wat is een groen spaardeposito en hoe werkt een groen deposito?

Als je je spaargeld voor een bepaalde tijd wilt vastzetten, kun je een deposito openen. Een groen spaardeposito is een deposito waarbij de bank je geld duurzaam investeert. In dit artikel lees je alles over groene spaardeposito’s.

Deposito openen? Vergelijk de rente en voorwaarden van groene deposito's met alle andere spaardeposito's en open online het deposito van je keuze. Spaardeposito vergelijken >>

Groen deposito, wat is dat?

Een groen spaardeposito onderscheidt zich dus van een gewoon deposito in de manier waarop de bank met je geld omgaat. De bank investeert je spaargeld dan namelijk in duurzame projecten, bedrijven en doelen. Hierbij kun je denken aan duurzame energie, biologische landbouw, fair trade enz.

Verder heeft een groen spaardeposito dezelfde kenmerken als een gewoon deposito. Dat houdt in dat je spaargeld voor een afgesproken periode tegen een vaste rente vastzet. Tussentijds bijstorten is niet toegestaan, net als kosteloos geld opnemen. Als je tijdens de looptijd toch over het geld wilt beschikken, betaal je opnamekosten. Hoe hoog deze kosten precies zijn, verschilt per bank. Slechts in uitzonderlijke situaties, zoals werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, mag je kosteloos geld opnemen.

Groen spaardeposito met groencertificaat

Sommige groene spaardeposito’s beschikken over een groencertificaat. Dat houdt in dat je spaart met een belastingvoordeel. Je profiteert namelijk van een hoger heffingsvrij vermogen en een heffingskorting. Hoe het precies ziet en hoe groot het belastingvoordeel precies is, lees je in het artikel 'Groen spaardeposito met belastingvoordeel'.

Let op: Sommige banken, zoals ASN Bank en Triodos, bieden een groen spaardeposito aan. Deze banken beschikken echter niet over een deposito met groencertificaat. Je geld wordt bij deze deposito’s wel duurzaam geïnvesteerd, maar je profiteert niet van het belastingvoordeel.

Duurzaam sparen?Spaar op een rekening met duurzaam investeringsbeleid! Vergelijk duurzame spaarrekeningen. Duurzaam sparen vergelijken >>